Annons

Stoppa folk­mordet

Le­da­re Si­tua­tionen för den mus­limska folk­gruppen rohingyas i Bur­ma har för­värrats. Nu måste FN:s sä­ker­hets­råd gripa in.
Opinion • Publicerad 5 september 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Är Aung San Suu Kyi oin­tres­se­rad? 		            Foto: TT
Är Aung San Suu Kyi oin­tres­se­rad? Foto: TT

I Bur­ma på­går vad som verkar vara ett ut­rot­nings­krig och för­drivning av folk­gruppen rohingyas, som bor i re­gi­onen Rakhine i väst­ra Bur­ma vid gränsen mot Ban­gla­desh. Re­dan har nä­rmare en halv mil­jon av det mus­limska folket flytt till Ban­gla­desh, där de inte är väl­komna. I Bur­ma er­känns de inte ens som med­bor­ga­re.

En­ligt mån­ga be­dö­ma­re är rohingyas det kan­ske all­ra mest för­följda folket i världen för när­varande. Bara de senaste dagarna har flera hund­ra män­ni­skor dödats i mi­li­tärens at­tacker.

Annons

Myn­dig­heterna i Bur­ma har ock­så stoppat de hjälp­in­satser med mat, vat­ten och me­di­ciner som FN:s hjälp­or­ga­ni­sa­tioner för­söker bi­dra med. Mo­tivet sägs vara sä­ker­hets­pro­blem, men des­sa är skapade av den bur­me­siska mi­li­tären.

Även om FN:s sä­ker­hets­råd har fullt upp med att dis­ku­tera Nord­ko­re­as kärn­va­pen­prov borde Sve­ri­ge krä­va att rådet be­handlar även det be­gyn­nande folk­mordet på rohingyas.

FN:s freds­pris­ta­ga­re Aung San Suu Kyi kun­de ef­ter fria val för­ra året kom­ma till makten, men hon har varit helt tyst om för­föl­jel­sen av rohingyas. Vis­ser­li­gen har hon inte kon­troll över mi­li­tären el­ler po­lis­makten, en­ligt den maktfördelningsuppgörelse som möj­lig­gjorde va­len, men hon har inte ens yttrat sig.

I går fann en an­nan freds­pris­ta­ga­re, Ma­la­la Yousafzais, an­led­ning att krä­va ett ställ­nings­ta­gan­de. ”Världen väntar”, skrev hon på Twit­ter och upp­manade Aung San Suu Kyi att för­döma våldet. Hon krävde inte bara stopp för våldet utan ock­så att rohingyas får bur­me­siskt med­bor­gar­skap och in­ter­na­tio­nell hjälp till flyk­tingarna.

Världs­sam­fun­det få inte fort­sätta blunda. Malalas krav borde vara själv­klara och FN:s sä­ker­hets­råd måste snabbt ställa sig bak­om hen­nes ut­ta­lan­de.

Aung San Suu Kyi håller på att för­lora det an­seende hon skaffade sig för den långa, prin­cip­fasta, fred­liga kampen för de­mo­kra­ti i Bur­ma. Folk­mord kan ald­rig ac­cep­teras i el­ler av en de­mo­kra­ti.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons