Gunnar Bengtsson blev 89 år gammal. Foto: Jessika Olofsson

Brottning låg honom varmt om hjärtat

Skånska Dagbladets förre sportchef Gunnar Bengtsson har avlidit, 89 år gammal.
För tidningens läsarveteraner är Gunnar Bengtsson ett bekant namn. Han började på sportredaktionen 1956 var kvar till 1993.
Hans specialintresse var engelsk ligafotboll; på sin tid var han kanske den svensk som visste mest om ämnet och syntes ofta i tv som expert under de tidiga säsongerna av Tipsextra. Han var också en av personerna bakom tipstidningen Alla rätt.
Det var Alfakola och samlarbilderna som följde med dem som fick Gunnar Bengtsson att fastna för engelsk fotboll redan på 30-talet.
Annars är det brottning som låg honom varmast om hjärtat. Det är också inom den sporten han själv hade störst framgång och var nära att få representera Sverige i olympiska spelen i Helsingfors 1952. Han var snabb och därtill vänsterhänt. Det gjorde att han kopplade sina grepp åt, så att säga, fel håll, vilket många motståndare fann besvärligt att försvara sig mot.
Han växte upp i Hörby, yngst av sju syskon. Hans far hade ett stenhuggeri.
Brottningen var precis vad han behövde, berättade han i en intervju inför sin 80-årsdag:
– Jag mådde bra av det. Jag var lite ettrig till humöret; det var bättre att få utlopp för det på brottarmattan än att vara ute och slåss.
Han spelade fotboll i IFK Hörby. Han var också med i en liten gymnastiktrupp tillsammans med tre vuxna. Den uppträdde vid olika tillställningar och unge Gunnar utgjorde toppen i det fyra personer höga torn som gruppen bildade.
Han började arbeta på Scan, på kontoret och laboratoriet. Tidigt hade han dock börjat skriva om sport åt Mellersta Skåne, och 1956 blev han alltså sportjournalist på heltid och flyttade till Malmö. Snabbt avancerade han till chef för sportredaktionen på Skånskan.
1962 gifte han sig med Kerstin. Efter att ha tillbringat många år i Limhamn och Malmö flyttade de för bara några år sedan till lägenhet i Lund.
Gunnar Bengtsson gick i pension 1993. Han efterlämnar hustrun Kerstin, dottern Agneta och två barnbarn.

×