Annons

Det saknas tillstånd för skolbusskyltar

Osby Osby kommun har inte haft tillstånd när det gäller att placera ut de nya skyltarna till skolbussarna. Trafikverket har inte heller genomfört någon trafiksäkerhetskontroll vad gäller de aktuella hållplatserna.
Osby • Publicerad 8 september 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
De här skyltarna har i nuläget inga tillstånd.
De här skyltarna har i nuläget inga tillstånd.

Kritiken har varit massiv i kommunen när det gäller det nya skolskjutsreglementet och de nya busshållplatserna.

Klagomålen har gällt allt från hållplatser vid hårt trafikerade vägar, uteblivna bussar och långa avstånd och väntetider. Några föräldrar har även lämnat in överklaganden till förvaltningsrätten.

Annons

Nu visar det sig att kommunen inte sökt tillstånd för de skolbusskyltar som placerats ut längs vägarna på landsbygden. Det innebär också att Trafikverket inte gjort någon bedömning av trafiksäkerheten på dessa platser.

– Trafikverket ska alltid ge tillstånd vid all skyltning i det egna vägområdet, förklarar Ulrika Jeppsson som är åtgärdsplanerare på Trafikverket. Kommunen måste även kontakta oss så att vi kan bedöma trafiksäkerheten.

Trafikverket har nu kontaktat kommunen för att få ordning på de aktuella tillstånden samt bedömningarna om platserna är trafiksäkra.

Norra Skåne har försökt att nå ansvariga för skolskjutsfrågan inom kommunen men hittills inte fått något svar.

Den infekterade frågan om skolskjutsar fanns även med som en informationspunkt på det senaste mötet i barn- och skolnämnden.

Enligt Daniel Landin (S) ordförande i barn- och skolnämnden kommer förvaltningen att på nytt gå igenom skolskjutsturerna för att se vad som kan förbättras.

– Man ska se över den samlade bilden, men även titta på detaljerna, förklarar Daniel Landin.

Det kan till exempel handla om elever som ligger precis på marginalen när det gäller den längsta restiden enligt skolskjutsreglementet.

Den kan även handla om förtydliganden och tillägg i skolskjutsreglementet. Ett exempel är att man kan räkna olika vad gäller färdvägen till och från skolan. Någon räknar från hemmet medan någon annan räknar från påstigningen av bussen.

Samtidig påpekar Daniel Landin att både kommunen och entreprenören måste få lite tid på sig att vidta åtgärder när det gäller skolbussarna.

Fakta:

Osby kommun har inte haft tillstånd när det gäller att placera ut de nya skyltarna till skolbussarna. Trafikverket har inte heller genomfört någon trafiksäkerhetskontroll vad gäller de aktuella hållplatserna.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons