Annons

En tillbakablick på vårt kulturarv

Osby • Publicerad 8 september 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Nytt vattenhjul vid spinneriet i Strömsborg.
Nytt vattenhjul vid spinneriet i Strömsborg.

2011 utsågs Ullspinneriet i Strömsborg till årets industriminne och för tre år sedan byggdes det stora vattenhjulet upp igen.

Spinneriet är ett välbevarat industriminne som genomför två guidade visningar nu på söndag. Den första klockan 10 och den andra klockan 14.

Annons

Då kan man ta del av dess historia och titta på de gamla maskinerna som kommer att vara igång. Turen avslutas med en film som spelades in 1962, tre år innan verksamheten upphörde.

På söndag håller även Götamotorer öppet mellan klockan 12-16.

Sten Carlsson som äger Götamotorer sedan många år tillbaka finns då på plats för att berätta om motorer i alla de former, om reservdelar och verktyg men även om andra spännande föremål som hittat vägen till den här smått unika miljön.

Sten Carlsson har fortfarande kunnandet i fingrarna när det gäller att få liv i motorer som slocknat. Han övertog företaget 1984 och då hade han redan jobbat där i 25 år.

Mellan klockan 11-17 håller gården på Örnanäs kulturreservat öppet för allmänheten. Gården är från 1800-talet men redan på 1500-talet vet man att här fanns en gård.

Mellan klockan 13-14 blir det dessutom en rundvandring i skogen tillsammans med ägare från gården.

Örnanäs ligger knappt en mil söder om Lönsboda.

Fakta:

Den här helgen är fylld av kulturarvsaktiviteter. Det är Kulturarvsdagen som uppmärksammas och i närområdet finns en rad platser där man kan stanna till.

I Osby kommun kan man besöka Spinneriet i Strömsborg, Götamotorer i Osby samt Örnanäs gård utanför Lönsboda.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons