Stefan Larsson (M) ska bland annat utreda kommunens framtida tjänstemannaorganisation.Foto: Torbjörn WesteR/Arkiv
Hässleholms kommunchef Bengt-Arne Persson tjänar ungefär som sina kollegor i grannkommunerna: drygt 90 000 kronor i månaden. FOTO: EVA SANDSTRÖM/arkiv
Ulf Berggren, SD, är vice ordförande i bolagets styrelse och är beredd att ta upp frågan i sitt parti. Arkivbild

Specialtjänst skapas för ny Bun-politiker

HÄSSLEHOLM Politikerna skapar en ny heltidstjänst på kommunledningskontoret åt barn- och utbildningsnämndens nye ordförande Stefan Larsson (M). Orsaken: det anses inte lämpligt att han arbetar kvar som fritidschef när han blivit aktiv politiker i en av de tyngsta nämnderna.

Ulf Berggren (SD) är kritisk eftersom han anser att det skapas ”en konstgjord tjänst” åt den tjänstlediga fritidschefen.
”Alla tjänstledigheter skall behandlas lika och här drar kommunen på sig en onödig extra kostnad” menade han när frågan var uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Den nya tjänsten innebär att barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Larsson (M) arbetar med utredningar och kommunövergripande projekt.
– Stefan Larsson har de kompetenser som krävs för ett sådant uppdrag. Vi är glada att vi under en period nu kan dra nytta av Stefan Larssons erfarenhet och kunskap om vår kommun på ett bredare område, säger kommunchefen Bengt-Arne Persson i ett pressmeddelande.
Första uppdraget blir att utreda hur kommunens framtida tjänstemannaorganisation ska kunna se ut.
– Han ska göra en omvärldsanalys av hur olika kommuner i vår storlek organiserat sin tjänstemannaorganisation. Utredningen sker helt förutsättningslöst och frikopplat från den politiska organisationen, förklarar Bengt-Arne Persson.

Tjänsten har inte varit allmänt utlyst.
– Vi behöver stöd och hjälp och har ett par vakanta tjänster på vår förvaltning. Därmed har vi lite extra pengar som gör att vi kommmer att kunna finansiera detta året ut. Nästa år kommer jag att gå till budgetberedningen och yrka pengar, förklarar Bengt-Arne Persson.

Varför skapar ni en specialtjänst?
– Jag bedömer inte att vi skapar en specialtjänst. Det vi behöver är stöd till utredningar och sådant. Situationen uppstod i och med att Stefan begärde tjänstledighet. Då behövde jag extra stöd.

Och han behövde en tjänst?
– Jag tyckte att han inte borde sitta kvar som chef för fritidsförvaltningen. Jag hade en diskussion med ksau och fritidsnämndens au (arbetsutskott, reds,. anm.) och då framkom inga synpunkter.

Kan man vara både tjänsteman och politiker i samma kommun?
– Ja, men inte i chefsposition. Min bedömning är att man inte bör vara förvaltningschef och hög politiker, för att det kan uppstå intressekonflikter.
– Nu jobbar han direkt på uppdrag av mig och det är mitt ansvar att se till så att det inte blir någon intressekonflikt.
Tidningen har flera gånger förgäves sökt Stefan Larsson för en kommentar.

Dagens fråga

Tänker du på att vara sparsam med vattnet?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×