Annons

På­verka EU:s väg­val

Le­da­re Så­väl re­ger­ingen som an­dra po­li­ti­ker är otyd­liga med hur de vill att EU ska ut­vecklas. Det håller inte när EU:s fram­tid är un­der om­stö­pning.
Opinion • Publicerad 12 september 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Vart vill Löfven gå med EU? 			             Foto: TT
Vart vill Löfven gå med EU? Foto: TT

I dag öp­pnas den svens­ka riks­dagen. I mor­gon håller EU-kom­mis­sionens ord­fö­ran­de Jean-Clau­de Junc­ker sitt stora tal (ef­ter ame­ri­kansk fö­re­bild kallat Sta­te of the uni­on-tal) i det ef­ter som­maren just öpp­nade EU-par­la­mentet.

Ty­värr lär EU spela en mar­gi­nell roll i Ste­fan Löfvens re­ger­ings­de­kla­ra­tion vid öpp­nan­det. An­nars hade det varit in­tres­sant att jäm­fö­ra vad han sagt med Junckers vi­sioner om EU:s fram­tid.

Annons

In­för de här båda evenemangen har EU-frå­gornas ned­tonade roll i den svens­ka po­li­tiska de­batten upp­märk­sammats i en krö­ni­ka av jour­na­listen Sig­rid Mel­chi­or i SKL:s tid­skrift Dagens sam­häl­le och av Harvardforskaren Chris­tian Ketels i Svenska Dagbladet i går. Båda ef­ter­lyser att Sve­ri­ge agerar i den på­gående de­batten om EU:s ut­veckling ef­ter Brexit.

Junc­ker har ti­digare gått ut med fem al­ter­na­tiva ut­veck­lings­möj­lig­heter och bett med­lems­länderna dis­ku­tera dem. Brexit har ock­så in­ne­burit att mån­ga fun­derar över EU:s fram­tid.

Det hand­lar inte bara om hur bud­geten ska han­teras när tio­tals mil­jarder för­svinner när britterna lämnar, efter­som Stor­bri­tan­ni­en är net­to­be­ta­la­re till EU, även om det var nå­got ut­frå­ga­rna av par­ti­le­da­rna i Europaforum Häss­le­holm rik­tade in sig på.

Den nye franske pre­si­denten Emmanuel Macron vill stärka sam­ar­be­tet inom EU, sär­skilt mel­lan eu­ro­länderna. Han har fått med sig An­ge­la Merkel på sin lin­je, verkar det. Men mån­ga länder är rädda för ”EU i oli­ka has­tig­heter”.

Sve­ri­ge har hit­tills varit tyst i den här de­batten. Oin­tres­set visade sig när tre av fem par­ti­le­da­re vid Europaforum läm­nade åter­bud med kort var­sel.

De som kom, An­nie Lööf (C) och Jonas Sjö­stedt (V), var gans­ka över­ens om att EU:s upp­gifter bör be­gränsas och ren­odlas till vad som blir ef­fek­tivare på Eu­ro­pa­ni­vå. Den lin­jen borde Löfven kun­na dri­va inom EU. Men först måste han be­stämma vad han och re­ger­ingen vill.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons