Annons

Sve­ri­ge är fat­tigare utan Has­se Al­freds­son

Opinion Hans starka en­ga­ge­mang och ab­surda as­so­cia­tioner gav ge­ne­ra­tioner svenskar min­nes­värda, tan­ke­väc­kan­de upp­le­vel­ser.
Opinion • Publicerad 12 september 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

I sön­dags gick en av de mest fram­trädande svens­ka per­son­lig­heterna ur ti­den, Has­se Al­freds­son.

Ända se­dan 1960, då han gjorde ena rollen i Karl Ger­hard-sketchen Guben i låddan, har han varit en cen­tral per­son i inte bara nö­jes­bran­schen utan ock­så i den po­li­tiska de­batten.

Annons

För både det Has­se gjorde till­sam­mans med Tage Danielsson och det han gjorde själv var ofta po­li­tiskt. Det gjorde de­ras ge­nom­slag stör­re.

Men Has­se Al­freds­son var ock­så en ko­miker och un­der­hål­la­re som kun­de roa utan po­li­tiska un­der­toner. Den ovan­nämnda sketchen, hans mån­ga Linde­män och farsen Frö­ken Fleggmans mu­stasch, som jag såg på Göta Lejon i Stock­holm, var ”bara” ro­liga. Där­emot fanns det ofta po­li­tiska un­der­texter i mån­ga num­mer i Has­se & Ta­ges re­vyer.

De kri­ti­serade ofta So­ci­al­de­mo­kraternas po­li­tik, trots att de i nå­gon val­rö­rel­se ställde upp i Pal­mes tur­né­pro­gram.

Men fram­för­allt en­ga­gerade de sig i mil­jö­po­li­tiken, som kärn­krafts­mot­stån­da­re och som i filmen Äp­pel­kri­get.

Has­se Al­freds­son kun­de ock­så vara all­var­lig. I bo­ken En ond man och filmen Den en­fal­dige mör­da­ren, som ba­serade sig på den­na bok, var det na­zismens onds­ka som speglades.

När Has­ses of­fent­liga röst tystnade re­dan nå­gra år före sön­dagen blev Sve­ri­ge lite fat­tigare. Hans starka en­ga­ge­mang och ab­surda as­so­cia­tioner gav ge­ne­ra­tioner svenskar min­nes­värda, tan­ke­väc­kan­de upp­le­vel­ser.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons