Var tionde svensk trafikant stannar inte vid rött ljus, enligt en undersökning som Motormännen gjort. Foto: Norra skåne/Arkiv

Var femte bilist körde förbi rött

Hässleholm Nästan var tionde svensk trafikant stannar inte vid rött ljus, visar Motormännens undersökning. Värst är fotgängare, cyklister och mopedister. I Hässleholm var det 21 procent av bilisterna som inte stannade vid rött ljus.

Motormännens vägombud undersökte i början av sommaren hur många som stannar för rött ljus i trafiken.
Över 11 400 observationer av olika trafikslag gjordes på tolv orter i landet. Resultatet är nedslående.
Totalt sett struntar nio procent i att stanna vid rött ljus. Sämst efterlevnad finns bland fotgängare där hela 26 procent – mer än var fjärde – går mot rött ljus. Även cyklister och mopedister har liten respekt för trafikljusen – 19 respektive 12 procent stannar inte vid rött. Bäst regelefterlevnad finns bland lastbils-, buss- och personbilsförare.
– Säkerheten för oskyddade trafikanter måste höjas och det är viktigt att du kan känna dig trygg i korsningar och på övergångsställen, därför är det avgörande att alla respekterar ljussignalerna, oavsett om man kör bil, cyklar eller går just för tillfället, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund.
Förutom ditt eget eller andras liv och hälsa riskerar du 3000 kronor i böter om du kör bil. Om du cyklar eller kör moped är bötesbeloppet 1500 kr. Normalt dras körkortet också in i upp till 6 månader.
– Vi kommer att följa upp undersökningen ungefär vartannat år. Förhoppningsvis ser vi bättre resultat nästa gång.

Dagens fråga

Källsorterar du noggrant hemma?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×