Den kokta potatiens till salladen skärs under stor koncentration i lagom små bitar.
Stark senap och egen ketchuh har gjorts av herrarna Sander Erlandsson, Erik Johansson och Edvin Åberg.
Köksmästare Ingemar Edvardsson visar hur korvknytningen ska göras.Foto: Hans Bryngelson
Pitoye Sae Tia och Rasmus Engman blandar ihop potatissalladen.
Lärare Micke Nertlinge ber elever ta ut de färdiggräddade korvbröden.
Den första korvfärsblandningen får sin plats i fjälstret. Först visar Ingemar. Sedan tar eleverna över hantverket.
Moatez och Bartosz knyter korvar. ”Korvsmeten får inte vara för tätt packad, då kan den spricka”
Ingemar Edvardsson och Micke Nertlinge på Restaurangskolan i Hässleholm kollar in glöden på grillen. Foto: Hans Bryngelson

En korv med bröd, tack

Hässleholm Vem som hade utsetts att vara korvgubbe med låda på magen, framgick inte riktigt. Men heta korvar, hembakt korvbröd, extrastark senap, hemmagjord ketchup och potatissallad stod på menyn.

Någon gång om året är det dags för ettor och tvåor på restaurangskolan i Hässleholm att laga mat tillsammans.

– Ett sätt för eleverna att också lära känna varandra lite bättre, förklarar köksmästare Ingemar Edvardsson där han står och instruerar två av eleverna hur grillen ska antändas.
Dagens pass. med 22 elever från första och andra året på skolan, går i snabbmatens tecken. Fast det inte går så väldigt snabbt att tillaga. Allt ska ju göras från grunden.

Köttet till korvarna ska skäras, malas och stoppas i fjälster innan de ska bli varma på grillen. Det gäller att få till rätt kryddblandning och en inte för lös korvsmet.
Lammkorv, en het texaskorv och en chorizo är målet.
Så under förmiddagen skars och maldes det kött, medan andra blandade till en egen senap och några såg till att ketchupen blev välsmakande. Korvbrödet skulle också vara hemmabakat och gott, och som grädde på moset, en god potatissallad.
Köksmästare Ingemar har hjälp av nya läraren Micke Nertlinge som bland annat ser till att det färdiggräddade korvbrödet tas ut i tid.

Det doftar inte speciellt mycket i köket, men det lär det göra när korven hamnar på grillen som är placerad ute på skolgården.
– Det väntas hårda vindar, säger Ingemar och ser på de grå regnmolnen och är tacksam över att han inte drog med sig eleverna ut i skogen för att laga mat, något han gjort tidigare år.
Nej, en varmkorv i bröd med egentillverkad senap och ketchup kan också avnjutas på en skolgård.

Veckans ibladningar