Kustvbevakningen dykare sökte bland annat efter ett vapen i Pildammarna i Malmö. Foto: TT

16-åringen fälls för skott mot vaktmästaren

Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot den 16-årige yngling som sköt en vaktmästare i vintras. Däremot sänker man skadeståndet till vaktmästaren.

Natten mot den 8 februari sköts och skadades en vaktmästare som skottade snö på Roskildevägen, nära Pildammsparken. Han träffades med flera skott i huvud, ryggen, armen och ett ben. 01.59 larmades polisen till platsen där man fann vaktmästaren som var livshotande skadad.

En då 15-årig yngling greps av polisen och dömdes så småningom av tingsrätten för mordförsök till tre års sluten ungdomsvård och att betala 250 000 kronor i skadestånd till vaktmästaren.

Den numera 16-årige ynglingen överklagade tingsrättens dom och menade att han var oskyldig. Hovrätten fann dock bevisningen, som bland innefattade en jacka med spår av skottlossning och som känts igen av vittnen, samt skor med sulor som matchade fotspåren på plats, som övertygande.

Hovrätten har nu beslutat att fastställa tingsrättens dom i ansvarsdelen.

”[Gärningsmannen] har gjort allt vad på honom ankommer för att brottet skulle komma till fullbordan. [Vaktmästaren] svävade under två veckor mellan liv och död och det framstår närmast som osannolikt att han överlevde” skriver hovrätten i sin dom och konstaterar att straffvärdet – om gärningsmannen varit vuxen – hade varit 16 års fängelse.

Däremot väljer man att skriva ned skadeståndet med 25 000 kronor till 200 155 kronor.

Vaktmästaren överlevde men lider fortfarande av de skador han fick och han kunde varken medverka vid tingsrätts- eller hovrättsförhandlingarna.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Har du varit med om en viltolycka?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×