Sanna Sundqvist, Johan Ulveson och Peter Dalle under inspelningen av Peter Dalles nya film, Lyrro – Ut & Invandrarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Björn Gustafsson, Johan Ulveson, Susanne Reuter, Peter Dalle, Sanna Sundqvist, Henrik Dorsin, Claes Månsson och Patrick Ryborn, producent, under inspelningen av Peter Dalles nya film, Lyrro – Ut & Invandrarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Peter Dalle under presskonferensen för Lyrro. Foto: TT
Presskonferens med skådespelarna till Peter Dalles nya film Lyrro – Ut&invandrarna. Frv: Nour El Refai, Johan Ulvesson, Björn Gustavsson, Peter Dalle, Suzanne Reuter, Claes Månsson och Henrik Dorsin. Foto: Anders Wiklund/TT

Dalle och Lorrygänget tillbaka

23 år efter Yrrol – en kolossalt genomtänkt film är Lorrygänget tillbaka med en ny långfilmskomedi. Lyrro – Ut & Invandrarna handlar om nutidsmänniskans längtan efter grönare gräs.
– Den handlar om ett yngre par som flyr från Nordafrika med en önskan om ett bättre liv i Sverige och ett äldre par från Sverige som flyttar söderut för att de inte vill bli gamla, berättar Peter Dalle som står för idé, manus, regi och flera rollinsatser.

Att göra långfilm tar för lång tid i dag menar skådespelaren, regissören och manusförfattaren Peter Dalle. Han bestämde sig därför för att gå tillbaka till det sketchkonceptet som han och Lorrygänget tillämpade i den Guldbaggebelönade långfilmskomedin Yrrol – en kolossalt genomtänkt film från 1994.
– Min förra film tog fyra år att göra och det hade jag inte lust med, säger Peter Dalle i en telefonintervju under en Lyrros sista inspelningsdagar. Vi, producenten Patrick Ryborn och jag, funderade över vad vi skulle kunna göra som är rimligt att finansiera och som går ganska snabbt och kom fram till en slags uppföljare till Yrrol.

Sagt och gjort. Peter Dalle reste i väg för att skriva det som nu är manus till Lyrro – Ut & Invandrarna. När han väl vet vad han ska skriva går det väldigt snabbt att skriva säger han.
– Filmen handlar om ett yngre par som flyr någonstans ifrån, obestämt i norra Afrika, och hoppas på ett bättre liv i Sverige och ett äldre par som reser från Sverige och söderöver för att de inte vill bli gamla. De vill bli friska, smala och bruna så som det är i dag, vi vägrar bli gamla. Under sina resor stöter i alla fall filmens två par ihop med olika människor och företeelser.

På vilket sätt är Lyrro en uppföljare till Yrrol?
– Egentligen kan man inte säga att den är en direkt uppföljare. Vi kallar den Lyrro som en slags konsumentbeskrivning. Precis som Yrrol är Lyrro en sketchfilm, en underhållningsfilm, men den är samtidigt mer tematisk än Yrrol som inte hade någon ordning alls i sig. Även om den är uppbyggd av sketcher så har Lyrro till exempel figurer som återkommer. Sedan har den naturligtvis, som all dramatik, en allvarlig botten.

Och namnet då – finns det någon koppling till Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit?
– Egentligen inte mer än att folk flydde från Sverige på den tiden för att komma till något bättre och i min film är det både en utvandring och en invandring, om man tänker att man utvandrar när man åker på semester. Vi är ett resande folk i dag.

Förutom humorn och sketcherna är en annan likhet mellan Yrrol och Lyrro skådespelarna som förutom Peter Dalle själv består av flera medlemmar från de gamla Lorrygänget – Suzanne Reuter, Claes Månsson och Johan Ulveson.
De har dock fått sällskap av ett gäng yngre skådespelare och humorartister – Nour El Refai, Henrik Dorsin, Björn Gustafsson och Sanna Sundqvist.
– Jag har valt dem jag tycker är väldigt bra och som jag tycker passar i den här filmen, säger Peter Dalle. Nour har jag jobbat med förut, Björn har träffat liksom Henrik och Sanna såg jag på teatern och hon är fantastisk.

Det är Suzanne Reuter och Claes Månsson som spelar det äldre paret som reser söderut och Nour El Refai och Björn Gustafsson det yngre som flyr till Sverige.
Peter Dalle som också har ett par roller och ser inga problem med att vara både framför och bakom kameran.
– Det är inte så dramatiskt, jag har gjort det förut och när man blir äldre vet man hur det ser ut, vet när tagningarna blir bra. Sedan frågar jag ju producenten Patrick om han är med. Vad tycker du? Ska vi ta en scen till? Sedan pratar så klart vi skådespelare sinsemellan.
När vi pratas vid återstår bara ett par dagar av filminspelningen av Lyrro som sträckt sig från Lappland via Södertälje och Göteborg till Aruba i Västindien.

Efter det ska Peter Dalle vara ledig och sedan ska Lyrro klippas. Något som kommer att ta ett tag säger han.
Planerad premiär för Lyrro är någon gång under 2018 och Peter Dalle har en bra känsla inför sin nya film.
– Sådana här filmer är lättare att bedöma eftersom man tar en scen färdigt på en dag. När man gör en annan film kanske man tar en scen där någon springer längs motorvägen, en annan där någon springer upp för en trappa och först när man lägger ihop bitarna ser man resultatet. Här är det avslutade scener som sedan bildar en mosaik. Det är väldigt skönt!

×