Kurt Månsson tycker de nya meröppettiderna är perfekta. Här tillsammans med bibliotekschef Helena Götesdotter. Foto: Maja Ögren Andersson
En grupp från Solklintens förskola besöker ofta biblioteket. Nu kan de snart göra det på de tider som passar utan att beöja ringa och boka tid.

Egen kod till biblioteket

Osby Med eget kort och egen kod kan Kurt Månsson, snart 93, besöka biblioteket nästan när han vill under dygnet.
I alla fall mellan klockan 07 och 22. Ett system som snart blir tillgängligt för alla över 18 år.

– Projektet är försenat, men nu är det snart igång, säger Helena Götesdotter, bibliotekschef.
– Från och med den 2 oktober kan de som vill teckna sig och ingå ett avtal som innebär att de kan använda biblioteket utanför bemannade öppettider.
Men det är redan flera testpiloter som använt sig av tjänsten.
Kurt Månsson är en av dem och han tycker systemet verkar bra. Nu kan han komma riktigt tidigt för att läsa Norra Skåne, konstaterar han med ett stort leende.
– Men knapparna där man ska trycka in koden satt ju alldeles tokigt, man såg ju nästan inte och måste böja sig riktigt långt ner…
Det skulle Helena Götesdotter kika närmare på, lovade hon.

Så kallat meröppet på biblioteken fungerar redan på flera andra ställen i landet. Och det med framgång. Några direkta problem i samband med meröppet har inte rapporterats i någon större utsträckning.
Men det är förenat med en rad praktiska omständigheter innan biblioteket i Osby har meröppet i hamn.
Helena Götesdotter förklarar att till exempel belysning och larm måste ses över så att det harmonierar med de nya systemen.
Det är inte bara de vanliga låntagarna som ser fram emot nyordningen. Det blir också möjlighet för grupper att samlas eller tillfälle för dem som vill ha arbetsro att till exempel studera att kunna göra det ända fram till klockan 22.

Förskolan Solklinten besökte under onsdagsförmiddagen biblioteket och fröknarna Laila Johansson och Bodil Stensdotter Frej ser fram mot det nya systemet.
– Då slipper vi ringa och säga till när vi tänker komma. Det blir jättebra, säger Laila Johansson.
Inloggningssystemet gör det möjligt för personalen att se vilka som har besökt biblioteket under dygnet. Att låna och lämna tillbaka böcker i automaten sker som vanligt.
– Det här är något vi länge har sett fram emot. Genom meröppet tror vi att låntagarna känner sig med delaktiga i verksamheten och därmed också kommer att ta ett stort ansvar för att det ska fungera, säger Helena Götesdotter.

Dagens fråga

Källsorterar du noggrant hemma?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×