– Jag är egentligen ingen affärsman, utan drivs av mitt starka intresse för medelhavsväxter. Det viktigaste för mig är att få syssla med det jag brinner för, säger Ronnie Nordin.Foto: Tina L Bengtsson
Med lastbil fraktar Ronnie Nordin sina växter från Spanien.Foto: privat
På plantskolan Asejar Viveros i Spanien växer phoenixpalmer ...Foto: privat
På plantskolan Asejar Viveros i Spanien växer bland annat apelsinträd (citrus senensis). Foto: Privat
Lastning av Chamaerops-palmer, med destination Skåne.Foto: privat
Druvstockar av sötdruvan Moscatel på plats hos Ronnie Nordin i Båstad. Foto: privat

Han lär folk vårda olivträd och palmer

För tio år sedan hade Ronnie Nordin en djungel av citronträd i sitt badrum. Kompisarna retades och tyckte de behövde en machete för att komma till toaletten. Nu har den självlärde experten på medelhavsväxter fått större utrymme och möjlighet att lära folk hur man vårdar olivträd, citrusväxter och palmer i vår kalla nord.

Namn: Ronnie Nordin
Ålder: 41 år
Född och uppvuxen: södra Stockholm
Bor: Båstad på våren och sommaren; Elche, Costa Blanca, Spanien, under övrig tid
Arbetsliv: Jobbade i 19 år på livsmedelsföretaget Kavli, bland annat inom produktion, affärssystem och säljkår, innan han startade lunchrestaurang i Stockholm. Driver numera Växtimperiet i Båstad med inriktning på medelhavsväxter.
Intressen: Växter, matlagning, resor, språk, fotboll.

Ronnie Nordin är en sann entusiast. Han skiner som medelhavssolen när han berättar om den älskade hobby som kommit att bli hans huvudsyssla.
– I början av 2000-talet visste jag ingenting om växter och kunde inte ens få en kaktus att överleva, säger han och skrattar.
De allmänna städdagarna av bostadsrättsföreningens grönytor väckte emellertid ett intresse, som sedan bara växte och växte, även bokstavligt talat.
– Balkongen var full av olika plantor. När jag var på jobbet längtade jag bara hem, säger Ronnie.
Efter en tid fick han upp ögonen för medelhavsväxter och insåg genom otaliga egna försök och experiment att det var möjligt att få dem att inte bara frodas under den varma årstiden i Sverige, utan också (med viss hjälp) klara vintern här.

– I början gjorde jag alla fel man kunde göra. På den tiden fanns det inte någon direkt kunskap i ämnet. Större handelsträdgårdar hade möjligen något litet olivträd i en hörna, men ingen visste hur man egentligen skulle ta hand om det.
– Kompisarna retade mig för att jag övervintrade mina citrusträd i badrummet. De tyckte att det var en riktig djungel därinne och undrade om de behövde machete för att ta sig till toaletten.
Efter många års jobb på ett livsmedelsföretag startade Ronnie Nordin lunchrestaurang och började så småningom knyta ihop matlagningen med växthobbyn. Han gjorde till exempel chili con carne och citronsås med egenodlad chili respektive citron.

– Det var oväntat på ett sådant ställe och väldigt uppskattat av gästerna.
Efter några år växte han dock ur kostymen och eftersom det inte fanns utrymme att fysiskt bygga ut restaurangen – och inga nya, passande lokaler fanns att uppbringa – sålde han rörelsen.
– Jag släppte grytorna och gick hem till mina citronträd. Nu var det dags att satsa fullt ut på växthobbyn, och jag var fast besluten att lyckas.

Kontakter knöts med plantager i södra Europa, samtidigt som Ronnie ägnade sig åt att via sociala medier bygga upp ett intresse för medelhavsväxter. Han startade verksamhet med försäljning i Bromma, men insåg snart behovet av att flytta på sig, främst på grund av problem med infrastrukturen. I en annons på Blocket hittade han det perfekta stället att slå sig ner.
– Jag kom ner till växthuset och den trevlige ägaren sa ’välkommen till Båstad, här skiner solen’. Det dröjde en kvart, sedan hade jag skrivit på ett treårskontrakt.
Ronnie Nordin sjunger sin nya hemorts lov i alla tonarter. Människorna är så härliga och positiva, menar han.
– Stödet från omgivningen har stor betydelse för om man ska nå framgång eller ej.

De första säsongerna hämtades växterna från Sicilien, men numera är det en spansk plantage som är källan. På Asejar Viveros i Elche på Costa Blanca bor och arbetar Ronnie under den kalla årstiden. Han finner stor tillfredsställelse i att vara verksam i hela processen, från frilandsodlingen i Spanien till kunden i Sverige. Till plantagen tar han också ner en del av de växter som under den varma årstiden pryder svenska trädgårdar, hotell och restauranger. Det är en service för dem som inte själva kan eller vill övervintra sina palmer, menar han. Annars delar Ronnie frikostigt med sig av allt det kunnande han tillskansat sig de senaste åren.
– Folk har inga problem med att lägga pengar på växter, men de vill ha trygghet, så jag är väldigt noga med att ge stöd och råd, även till dem som inte handlat av mig.

Namn: Ronnie Nordin
Ålder: 41 år
Född och uppvuxen: södra Stockholm
Bor: Båstad på våren och sommaren; Elche, Costa Blanca, Spanien, under övrig tid
Arbetsliv: Jobbade i 19 år på livsmedelsföretaget Kavli, bland annat inom produktion, affärssystem och säljkår, innan han startade lunchrestaurang i Stockholm. Driver numera Växtimperiet i Båstad med inriktning på medelhavsväxter.
Intressen: Växter, matlagning, resor, språk, fotboll.

×