Annons

Hemlighåller lista över rivningshus

HÄSSLEHOLM Hässleholms kommuns lista över fastigheter som ska rivas är ingenting som allmänheten ska få ta del av.
Hässleholm • Publicerad 14 september 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Norra Skåne begärde på tisdagen att få se den senaste versionen av tekniska avdelningens rivnings- och försäljningslista. Syftet var att kontrollera om det finns planer på att riva fler kontroversiella byggnader än husen på Åkaregatan.

Från exploateringschefen Jakob Ruter blev det dock nej:

Annons

– Det är en fil som vi uppdaterar hela tiden, det vill säga ett arbetsmaterial. Det är inget jag kan skicka ut, skriver han i ett mejlsvar.

Däremot skickar han efter påtryckningar ut listan som den såg ut i augusti förra året, då den senast var uppe i tekniska nämnden i samband med att man äskade pengar till rivningarna från kommunstyrelsen.

Vid den tidpunkten fanns 48 objekt på listan, från bilverkstaden på Vankivavägen till taxibyggnaderna vid stationerna i Bjärnum och Vittsjö och en rad militära förråd vid Finjasjö Park.

Nämnas kan också en gård på Klockarestigen i Stoby, en sommarstuga på Albobygget i Tyringe och ett före detta godsmagasin i Vinslöv som ska rivas.

De flesta byggnader ligger inte på platser som ska exploateras eller säljas.

Norra Skåne har frågat vad som förändrats under året som gått sedan listan var uppe i nämnden men inte fått något svar.

På den rivningslista som var aktuell 2016 finns inget av husen på Åkaregatan med, och inte heller Magnarpskolonin – som funnits där tidigare.

Tekniska nämnden har begärt en halv miljon kronor extra årligen för att beta av listan, som i förlängningen ska ge stora besparingar på driftssidan.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons