Annons

Nattlogi ska säkra tillgång på brandmän

Hässleholm • Publicerad 14 september 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Genarps branstation (på bilden) invigdes för två år sedan och står som modell för en ny brandstation i Sösdala. 						                Arkivbild
Genarps branstation (på bilden) invigdes för två år sedan och står som modell för en ny brandstation i Sösdala. Arkivbild

Bygget av en ny brandstation i Sösdala rycker allt närmare. I samband med detta har nu Räddningstjänsten bett om ett ytterligare ekonomiskt tillskott på två miljoner kronor för att kunna skapa möjligheter att övernatta.

Orsaken är svårigheter att attrahera deltidsbrandmän i närområdet.

Annons

Idén kommer från en insatsledare och har samband med en situation i somras, då det uppstod personalbrist på grund av sjukdom.

– En deltidsbrandman från Hässleholm hoppade in för att säkra beredskap i Sösdala. Brandmannen kommer från trakten, känner lojalitet med den och kunde ordna med egen inkvartering, berättar Daniel Sirensjö, räddningschef i Hässleholm.

Genom att säkra övernattningsmöjligheter i den nya brandstationen blir det lättare att täcka upp med en heltidsbrandman vid behov eller en deltidsbrandman som normalt bara har dagtidsberedskap i Sösdala.

– Vi håller på att titta på det tillsammans med arkitekten, säger Daniel Sirensjö.

En förutsättning är alltså att man får beviljat ytterligare finansiering, i tillägg till de tio miljoner kronor som redan avsatts för bygget.

Det är tekniska förvaltningen som står för byggnation och förvaltning.

Bristen på deltidsbrandmän har länge skapat bemanningsbekymmer för räddningstjänsten i tätorterna utanför Hässleholm.

En ny brandstation kan komma att locka fler till uppdraget, hoppas Daniel Sirensjö.

– Stationen är en satsning på Sösdala. Det blir tre nya vagnhallsplatser, omklädningsrum för både män och kvinnor och ett gym som förbättrar träningsmöjligheterna. Den nuvarande stationen är ingen miljö som lockar, säger Daniel Sirensjö.

Han hoppas speciellt på att kvinnor i högre utsträckning ska vilja bli deltidsbrandmän.

Annons

Planen är att stationen ska uppföras vid södra infarten, som ger bästa förutsättningar vid utryckningar.

Brandstationen i Genarp (se bild), östra delen av Lunds kommun, har stått som förebild för en ny brandstation i Sösdala. Byggnation är planerad till 2019-2020.

Andreas Örwall Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons