Polisen har under morgonen spärrat av området kring en bil i trafikplats Lomma mellan Malmö och Landskrona. Foto: Johan Nilsson / TT
Nationella bombstyrkan är på plats och E6:an är avstängd medan bilen med det misstänkt farliga föremålet undersöks. Foto: Johan Nilsson / TT
Polisens kriminaltekniker undersöker bilen efter att den kontrollerats av bombteknikerna. Foto: Johan Nilsson / TT

Man gripen – bombstyrkan inkopplad

Lomma En man greps under natten till fredag då han hade ett misstänkt explosivt föremål i bilen. Nationella bombstyrkan var på plats och mannen är nu misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Klockan var strax innan tre på fredagsmorgonen när polisen gjorde en rutinkontroll på en bil på väg 103 utanför Lomma.

I samband med kontrollen upptäckte polisen ett föremål som de misstänker är explosivt.
Personen som körde bilen – en man i 45-årsåldern – greps med anledning av det misstänkta föremålet.

Samtidigt kallades nationella bombstyrkan till platsen. De anlände vid halv fem på morgonen och vid halv sju stängdes trafikplats Lomma på E6:an av helt.
– Det är bombstyrkan som har begärt den här jätteavspärrningen, säger Kim Hild, informatör vid polisens ledningscentral.

Hur kommer det sig att de begärde avspärrningen så pass lång tid efter ankomst?
– Jag kan inte svara i detalj, men det tar ofta ett tag att se vad det är man har framför sig, vad det är för slags ärende. Men den enorma avspärrningen är utifrån deras bedömning.

I ”förebyggande syfte” har både räddningstjänst och ambulans kallats till platsen.
– Det står stand by om hjälp skulle behövas.  Vi vet ju inte om den här bilen utgör en omedelbar fara, säger Kim Hild.

Vad är det för typ av föremål som man hittat i bilen?
– Ingenting är bekräftat som jag kan gå ut med, vi inväntar besked från bombskyddet och hoppas kunna få veta mer under dagen. Vi är restriktiva med vad vi går ut med just nu. Vi behöver invänta vad mannen som körde bilen säger i förhör.

Vid åtta på morgonen minskade avspärrningarna till 100 meter runt bilen, och vid nio var insatsen på platsen helt avvecklad.
Bilen har tagits i beslag och polisen fortsätter att utreda händelsen under dagen.

Polisen bekräftade vid niotiden att den 45-årige, gripne mannen är misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Innebär det att ni kan bekräfta att det var ett explosivt föremål i bilen?
– Det utgår jag från att det var. Men bombgruppen har inte hört av sig om hur de hanterat föremålet så jag vet inte vad de har gjort för bedömning. Men utifrån rubriceringen kan man förmoda att det rör sig om något explosivt, säger Kim Hild.

Läs mer:

×