Annons

Var­för splittrar M?

Le­da­re Det var klokt av C och L att bac­ka från miss­tro­en­de­för­klar­ingen mot Peter Hult­qvist, men var­för full­följer M utan att kun­na vinna?
Opinion • Publicerad 15 september 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
M:s grupp­le­da­re Jes­si­ca Pol­fjärd bara bud­bä­ra­re.           Foto: TT
M:s grupp­le­da­re Jes­si­ca Pol­fjärd bara bud­bä­ra­re. Foto: TT

Alliansen visade sig ha två oli­ka lin­jer om Peter Hult­qvist (S) ska tvingas avgå el­ler ej. Det har varit känt länge att par­tierna haft oli­ka ny­anser i åsikterna om Hult­qvist. Men när M, trots be­sked från C och L om att för­ut­sätt­ningarna för en miss­tro­en­de­för­klar­ing mot Hult­qvist ändrats, val­de att full­följa den gam­la lin­jen val­de man ock­så att visa splitt­ringen av Alliansen i of­fent­lig­heten. Det gör det svårare att skapa tro­vär­dig­het åt ett ge­men­samt al­li­ans­al­ter­na­tiv i näs­ta års val­rö­rel­se.

Re­dan ti­digt stod det klart att skälen för att av­sätta Peter Hult­qvist för sjab­blet med Trans­port­sty­rel­sens it-af­färer var svagare än för Ygeman och Johansson, som haft di­rekt ope­ra­tivt an­svar för det som hänt. När det så av­slöjades att stats­mi­nis­terns stats­sek­re­te­ra­re Emma Len­narts­son känt till af­fären långt ti­digare än hon sagt och där­för tvingades avgå på mo­mangen, minskade skälen för att krä­va Hultqvists av­gång yt­ter­ligare. Han kun­de på goda grunder hävda att han hade all an­led­ning att tro att stats­mi­nis­tern re­dan var in­for­merad.

Annons

Att Peter Hult­qvist får sitta kvar som för­svars­mi­nis­ter be­klagar få. Han har stor re­spekt hos mi­li­tären och han har lyc­kats sy ihop flera breda upp­gö­rel­ser om för­svars­po­li­tiken med både C och M – och MP.

Om hela Alliansen slutit upp bak­om C och L i sin om­prövning av miss­tro­en­de­för­klar­ingen, vil­ket alla par­tier flaggade för kun­de bli re­sul­tatet i ett ti­digt ske­de, skul­le in­gen ska­da varit skedd för Alliansen.

Men nu tog räds­lan för att an­s­es som allt­för pas­siva mot re­ger­ingen över i den mo­de­rata riks­dags­gruppen. Att M i prak­tiken saknar par­ti­le­da­re för när­varande kan ha bi­dragit till det omo­gna be­slutet i riks­dags­gruppen.

Det blir inte lätt för Ulf Kris­ters­son att sty­ra upp par­tiet. Han var tyd­ligt i sin förs­ta in­ter­vju som par­ti­le­dar­kan­di­dat om sin av­sky för Sverigedemokraterna. Men up­pen­bar­li­gen finns det en stark fa­lang i par­tiets riks­dags­grupp som vill närma M till SD. Får den över­handen är Al­li­ansens saga all.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons