Annons

Bokstavsbok ska lära barn om kroppen

Kultur och Nöje Kroppens ABC riktar sig till barn men ska också fungera som stöd till föräldrar för att kunna prata med barn om saker som kan vara knepiga, så som mens, oro och eksem.
Publicerad 16 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Eva Emmelin och Alaya Vindelman är redan på plats på kaféet när tidningen möter dem. De har bara träffats en gång tidigare, och tog tillfället i akt att ytterligare lära känna varandra.

– Vi hälsade på varandra på bokmässan förra året, säger Eva Emmelin.

Annons

Hon bor precis som Alaya i Malmö, men de övriga två författarna Lina Boozon Ekberg och Linda Madsen bor i Linköping respektive Stockholm. Därför har de tre författarna bara träffats två gånger för att prata om boken. I övrigt har arbetet skett via internet.

Illustratören Alaya Vindelman har jobbat med projektet sedan årsskiftet, medan de tre författarna kläckte idén på ett föräldraforum på Facebook år 2014.

– Där dök det upp en fråga; hur pratar man med sina barn om mens? Det blev en lång diskussion och då sa vi att det borde finnas barnböcker om mens. Och om det inte finns, ja, då får väl vi skriva den. Så från början var det tänkt att det skulle bli en mensbok, berättar Eva Emmelin.

Men de tre författarna började fundera på om man verkligen kunde skriva en hel bok om mens. Snart började de diskutera fler ämnen att ta upp.

– Som att man väldigt sällan visar snippan i barnböcker. Snoppen visas och syns för att den är utanpå på kroppen, och så har snippor också visats, bara framifrån. Så jag är väldigt nöjd att det finns en detaljbild i boken, säger Eva Emmelin.

De tog kontakt med förlaget Olika som nappade på idén.

– Vi kom ganska snabbt på att det skulle bli en ABC-bok. Barn i en viss ålder är väldigt intresserade av bokstäver, eftersom de finns överallt. Och det var också ett sätt att ta tag i olika frågor, att spreta åt lite olika håll, säger Eva Emmelin.

Boken går från A till Ö, och tar upp ord som armsvett, oro, fett, döden, cerebral pares och papiller. Alla illustrationer är målade inom bokstavens linjer.

– Vissa ord var självklara. Vissa saker har bytt bokstav. Flera bokstäver är väldigt konventionella och vanliga eftersom vi ville täcka in stora delar av kroppen. Många barn i den åldern som är vår målgrupp får syskon eller ser människor runt omkring sig som får barn, så det finns en nyfikenhet kring det. Vi ville prata om olika sätt att bli med barn, olika sätt att se ut, att vara. Vi ville inte trycka normer i ansiktet på någon. Boken ska vara för alla. Det ska inte vara givet att man måste vara på ett visst sätt, säger Eva Emmelin.

Kroppens ABC är Alaya Vindelmans första barnboksillustration. Hon bestämde sig tidigt för att hon ville göra illustrationerna för hand så långt som möjligt.

Annons

– Jag valde det sättet för att jag tycker det är en så trevlig process. Jag visste att jag skulle vara länge i det här projektet så det kändes viktigt att välja ett arbetssätt jag vet är så njutningsfullt som möjligt. För mig mer ger det mer lugn att måla för hand, det är ett hantverk. Vid datorn blir man mer stressad, även om det i princip handlar om samma sak, säger Alaya Vindelman.

När Alaya skickat sina första utkast på illustrationerna visste författarna direkt att det var rätt.

– En barnbok består ju av bilder. Vi var jättenervösa innan, men vi fick se några enstaka bokstäver tidigt och när vi väl fick se det var vi överens om att det här var perfekt, säger Eva Emmelin och fortsätter:

– Illustrationerna ser ut som på riktigt men samtidigt är det inte för mycket 70-tal. Det var en perfekt matchning.

Även Alaya är mer än nöjd med samarbetet.

– Jag har tyckt det varit jätteskönt att ha så mycket tid på sig, säger Alaya Vindelman som är van vid korta deadlines. Och det var roligt att vi hade en så levande dialog. Jag var väldigt fri att skapa, jag har satt formen, men samtidigt har vi haft en dialog om vilka komponenter som måste med. Sedan får man akta sig för att gå i såna fällor man har i bagaget med sig. Det är lätt att ta till klyschor, normer eller cementera vissa former av bildspråk som alltid finns där utan att man själv märker det. Så det har varit jätteskönt med många andra som kan titta på det och som säger till om det drar för mycket åt ett eller annat håll.

Eva Emmelin erkänner att det då och då varit lite påfrestande att skriva en bok tillsammans med två andra, men att det har varit övervägande bra.

– Det är en styrka att vi är så många. Det är klart att det är jobbigt att vara tre författare, men det blir väldigt många ögon som går igenom allt och det är värdefullt eftersom det varit otroligt viktigt för oss att hitta inkluderande formuleringar.

Själva anledningen till att boken blev av var att både författarna kände och såg att det fanns ett behov av en bok som tar upp ämnen som ibland kan vara svåra att förklara för föräldrar.

– Barnböcker ska ha barnperspektiv, samtidigt ska man lägga in det andra lagret för föräldrar, där man lägger in möjligheter till diskussion och krokar där man kan gå vidare om man själv vill diskutera något. Boken riktar sig till barn men den ska vara ett stöd till föräldrar också. Den bygger på barns intresse för kroppen och för bokstäver och föräldrars behov att prata med barn om vissa saker som kan vara knepiga. Vissa tycker att det är knepigt att prata om mens, andra tycker inte det utan kanske tycker det är svårare att prata om oro eller något sådant.

Annons

Intresset för barnböcker delar de alla fyra. Alaya Vindelman har alltid haft som en dröm att illustrera barnböcker.

– Det har varit min ingång till att göra illustration, sen har det inte blivit av förrän nu. Men jag har alltid vetat det är det jag vill göra så det har aldrig känts som en stress heller säger Alaya Vindelman.

– Jag tröttnar aldrig på barnböcker. Och det är så viktigt att det finns barnböcker som passar alla, där alla kan känna igen sig, säger Eva Emmelin.

Matilda Arborelius

bild 1/5
Foto: Matilda Arborelius
Foto: Matilda Arborelius
Alaya Vindelman visar originalteckningarna till illustrationerna.
Foto: Matilda Arborelius
Y står för yrsel i boken och E för eksem. Varje ord förklaras på sidan bredvid.
Foto: Matilda Arborelius
Foto: Matilda Arborelius
Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons