Annons

Det nor­diska sam­ar­be­tet är inte ut­ri­kes­po­li­tik

Opinion I en tid när EU-sam­ar­be­tet stöps om ge­nom brexit blir det nor­diska sam­ar­be­tet kan­ske ännu vik­tigare.
Opinion • Publicerad 16 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

”Ett starkt nor­diskt sam­ar­be­te är en själv­klar del av vårt in­ter­na­tio­nella en­ga­ge­mang.” Den me­ningen in­gick i Ste­fan Löfvens re­ger­ings­för­klar­ing i tis­dags. Kan­ske fanns den med för att Sve­ri­ge är ord­fö­ran­de i Nor­diska mi­nis­ter­rådet näs­ta år.

Ut­ri­kes­mi­nis­ter Mar­got Wall­ström är nor­disk sam­ar­be­ts­mi­nis­ter. Det, lik­som Löfvens for­mu­lering, leder tan­karna fel, efter­som det nor­diska sam­ar­be­tet inte är ut­ri­kes­po­li­tik. Våra nä­rmaste grann­länder står oss så nära att det mera är in­ri­kes­po­li­tik, när det nor­diska sam­ar­be­tet ut­vecklas.

Annons

Det är hopp­in­gi­van­de att re­ger­ingen in­för övertagandet av det roterande ord­fö­ran­de­skapet säger sig ha höga am­bi­tioner, även om det ska kon­kre­ti­seras först senare.

För det nor­diska sam­ar­be­tet är vik­tigt, både i sig självt – det räc­ker att peka på pass­fri­heten mel­lan länderna (som finns trots id- och gräns­kon­troller vid Öre­sund) och den ge­men­samma ar­bets­mark­naden som fanns långt före EU:s re­gler – och kan ge var­je land för­delar i det in­ter­na­tio­nella sam­ar­be­tet när styr­kan hos fem­ länder sätts bak­om am­bi­tionerna. Utan det nor­diska sam­ar­be­tet hade Sve­ri­ge knap­past suttit i FN:s sä­ker­hets­råd nu.

I en tid när EU-sam­ar­be­tet stöps om ge­nom brexit blir det nor­diska sam­ar­be­tet kan­ske ännu vik­tigare.

Sam­ti­digt be­höver det upp­da­teras och förnyas i en tid när mån­ga vill stänga gränser.

Synen på Nor­den som hem­ma be­höver värnas.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons