Annons

”Fantastiskt omväxlande”

OSBY Nye fastighetschefen Anders Edwall tar sig an ishallen, stationshuset och Jenvägen.
Osby • Publicerad 16 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Som fastighetschef är Edwall ansvarig för kommunens fastighetsbestånd samt för mark- och exploatering inom Osby kommun. 36-åringen från Hässleholm har haft jobbet sedan den 14 augusti.

Varför vill man jobba som fastighetschef?

Annons

– Det är fantastiskt omväxlande arbete. Under en dag kan det vara allt från en vattenläcka till stora strategiska beslut för utveckling. Utmaningarna i Osby lockade, det är mycket nytt och det ska investeras mycket. Jag tycker inte riktigt om när man kan gå till jobbet och koppla på autopiloten.

Norra Skåne träffar Edwall på hans kontor på dagen en månad efter att han började sin nya tjänst. Och föga överraskande dröjer det inte länge innan samtalet glider in på – ishallen. Denna följetong som upprör och engagerar, en följetong som Anders Edwall har ”ärvt”.

Som Norra Skåne tidigare har skrivit har Edwall fått i uppdrag av politikerna att dels plocka fram ett förslag på nybygge för max 80 miljoner kronor, dels titta på om det går att renovera ishallen för max 40 miljoner kronor.

Edwall säger att han har svårt att se vinsterna med att renovera den mögeldrabbade ishallen.

– Spontant känns det svårt att göra en renovering som blir okej. Det finns ju ett uttryck om att ”sminka grisen”. Även om du sminkar en gris är det fortfarande en gris. Och en möglig ishall är en möglig ishall även om du ”sminkar” den.

Det senaste förslaget – att bygga en ny ishall på marken på andra sidan Klövervägen – ser i dagsläget ut att vara det bästa alternativet.

– Men jag får utreda färdigt och runt årsskiftet ska vi ha en färdig utredning.

Ishallen är inte den enda heta potatisen för en fastighetsansvarig i kommunen. Stationshuset står tomt och oroliga röster har höjts för att byggnaden har blivit ett tillhåll med skadegörelse, nedskräpning och kriminalitet som följd.

– Det ser hemskt ut där, konstaterar Edwall.

– Men det kommer att öppna verksamhet där i höst. Det viktigaste är ju att den som driver det kan få lönsamhet, men det finns redan intressenter.

Annons

Vad för typ av verksamhet?

– Enklare försäljning, en typ av kiosk/kafé.

”Det ser hemskt ut” är en mening Edwall även använder när han pratar om Jenvägen på stationen.

– Så som det ser ut där ... det ska inte vara det första man ser när man kommer till Osby med tåget som besökare eller pendlare. Jenvägen står högt upp på min prioriteringslista, säger han.

Vad är mer på gång på fastighetssidan?

– Storförskolorna i Lönsboda och Osby. Som det ser ut blir det spaden i backen efter sommaren 2018, först i Lönsboda och därefter i Osby.

– Och så har vi naturbruksgymnasiets anläggning. Hushållningssällskapet kommer att ta över en del av lokalerna, men inte alla. Mycket kommer inte att användas och vi jobbar med att ta fram förslag till vad vi kan göra. Bostäder? Seniorboende? Annan verksamhet? Förhoppningen är att ha en plan klar i november.

Edwall vill slå ett slag för möjligheterna som finns på mark- och exploateringssidan.

– Det finns mycket planlagd industrimark och lediga tomter att bygga villor på. Det finns möjligheter för företag att etablera sig och växa här och för privatpersoner att bygga villor. Men vi måste marknadsföra oss, vi måste visa att vi finns. Vi vill ju ha hit företag och vi vill att folk ska bosätta sig här.

För Edwall innebär det nya jobbet även att han ska styra upp den administrativa biten. Se till så att det blir tydligt vem som ska göra vad så att ingenting faller mellan stolarna.

Annons

– Det gäller att skapa tydliga strukturer. Det får inte bli att ingen riktigt vet vem som har ansvaret, då är det lätt att det börjar pekas finger. Och kommunen har haft stora administrativa kostnader kring fastigheter, man utreder och utreder och utreder. Jag ska dra ner kostnaderna för utredningar.

Osbys nye fastighetschef är även centerpartistisk politiker i Hässleholm, där han sitter i barn- och utbildningsnämnden.

Du ser inga konflikter mellan ditt jobb och din roll som politiker?

– Nej, det är ingen hemlighet att jag är politiskt aktiv, jag var öppen med att jag är fritidspolitiker innan jag började här i Osby och de såg inga problem med det. Jag håller isär det väldigt väl.

– Men jag skulle aldrig jobba inom Hässleholms kommun, jag tycker inte man kan vara politiskt aktiv i en kommun där man jobbar för kommunen.

FAKTA

Namn: Anders Edwall.

Ålder: 36.

Bor: Hässleholm.

Familj: Fru, en nioårig son och en sexårig dotter.

Annons

Yrke: Fastighetschef på Osby kommun. Kommer närmast från jobbet som fastighetschef på Perstorps AB.

Fritidsintressen: Familjen, barnens idrottande och deras intressen. Skog och mark, är gärna i familjens fritidshus.

Fritidspolitiker, representerar Centerpartiet bland annat i BUN i Hässleholm.

bild 1/3
Fastighetschefen Anders Edwall såg öppningarna i staketet. Foto: arkiv
Anders Edwall, fastighetschef i Osby kommun, säger att kommunen hittat en köpare som vill förvalta gården. Foto: Peter Paulsson
Anders Edwall, fastighetschef i Osby kommun.
Fastighetschefen Anders Edwall såg öppningarna i staketet. Foto: arkiv
Anders Edwall, fastighetschef i Osby kommun, säger att kommunen hittat en köpare som vill förvalta gården. Foto: Peter Paulsson
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons