Annons

Hopp om framtida tågstopp i Sösdala

Personligt Permanent tågstopp i Sösdala? Ja, det var den stora frågan som fångade läsarnas intresse för 25 år sedan.
Personligt • Publicerad 16 september 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

”Titthål för kirurgen” är rubriken och sedan konstateras att Hässleholm ligger väl framme med ny operationsteknik. Som ett av få sjukhus i landet har man nu också titthålskirurgi för operativa ingrepp i handen. Det gäller främst nervinklämningar i händer, som många personer inom industrin och med monotona arbeten drabbas av.

Operationen tar i bästa fall knappt 20 minuter och patienten kan gå hem samma dag. I dessa spartider är det också väsentligt att dessa ingrepp är mindre resurskrävande.

Annons

Läkaren har blicken koncentrerad på tv-monitorn, samtidigt som han styr kameran och operationsredskapet.

Stora förändringar väntar inom det svenska försvaret före utgången av 1994. Organisationen skall bantas till 16 brigader, vilket innebär att 6000 försvarsanställda de närmaste åren blir utan jobb.

Detta drabbar givetvis även Hässleholms garnison, särskilt Skånska trängbataljonen. Antalet tränganställda officerare minskas här drastiskt från 110 till 40. Även de civilanställdas skara minskas, från 190 till 150.

Flera kan gå över till nya utbildningsplatser och naturlig avgång är en lösning för båda kategorierna. Ett flott erbjudande är dock att försvaret betalar lön sex månader till företag som tar emot en drabbad.

I Hässleholm finns sedan 1985 en Idé & uppfinnareförening, vars eldsjäl heter Ingemar Persson. Från början var det närmast ett kafferep, där medlemmarna drog åt olika håll, men med tiden har det blivit ett ökat lagtänkande och nu sprudlar det av aktivitet, berättar herr Persson.

36 medlemmar träffas regelbundet och kläcker idéer. De som anses vara intressanta arbetar man sedan vidare med enskilt eller i grupp. I år har totalt fem produkter patentsökts och fler är på gång.

”Hos oss finns det inga evighetsmaskiner, utan vi håller oss till genomförbara projekt”. Men föreningens vardag är kärv ekonomiskt, så man hoppas på hjälp från kommunen med utveckling av vissa produkter.

När nu norra rondellen i Hässleholm ska få ett ljus- och vattenspel genom privat initiativ, så bör även den södra på Grönängsplan utrustas med någon form av skulptur. Det anser företagaren Kryszof Johansson, som lämnat in ett förslag till tekniska nämnden.

Det blir Gatukontoret som får titta på det och reda ut kostnaderna, uppger nämndens ordförande, Curt Hjalmarsson (C). Förslaget ”De gyllene nötterna” är tänkt att bli en sex meter hög skulptur och elva meter i diameter. Fundamentet i armerad betong är klätt med svartpolerad diabas och nattetid belyst av fyra strålkastare.

Själva skulpturen utgörs av en skapelse med hasselnötter och järnvägsräls i blankpolerat stål och koppar, har Kryszof tänkt sig.

Annons

Det unika stationsbiblioteket i Tyringe uppmärksammas nu av Riksantikvarieämbetet i deras aktion ”Räddade hus”.

Varje höst brukar ämbetet visa upp gamla välbevarade byggnader och nu är Tyringe med. Stationshuset stod sedan 1970-talet outnyttjat för annat än bostad, men efter renovering 1991, kunde Tyringe bibliotek flytta in vid årsskiftet.

Landet första stationsbibliotek var därmed ett faktum, något som väckt uppseende på många håll. Kombinationen station/bibliotek når ut till en ny grupp av låntagare, resandegruppen.

Och i Sösdala har man hopp om framtida tågstopp! Nu är nämligen förhandlingar på gång om ett permanent stopp. 1990 bildades APS, Aktionsgruppen pendeltåg Sösdala och nu hade man efter visst besvär lyckats få stockholmståget att tillfälligt stanna vid den perronglösa stationen. Därmed kunde de 41 personer som i stödjande syfte löst biljett gå ombord.

Tåget var i vanlig ordning några minuter sent, skriver reportern. Det var heller inte mera bråttom än att lokförare och konduktör hann få kaffe och vetebröd. Länstrafiken förhandlar med SJ om bättre tågturer mellan Malmö och Kristianstad och där kommer Sösdala in, uppger Göran Swärd, vd på Länstrafiken.

bild 1/6
Nu måste många militärer bli civila. Det blir konsekvensen när försvaret drar in officerstjänster. Så kan du tänka dig att anställa en militär? frågar från vänster Nils-Olof Johansson, chef för Skånska Trängbataljonen, Jan Bergström, regementschef på P2 och överstelöjtnant Leif Rickard.
Arkiv: Helene Nordgren
Ett 40-tal personer hoppade på Stockholmståget som stannade i Sösdala på lördagen. Och nu är förhandlingarna igång för ett permanent stopp i Sösdala. Trägen kanske vinner?
Arkiv: Åke Ljungberg
Instrumentet har förts genom de båda snittytorna i handen och det är snart klart för det operativa i greppen i den ”tunnel” där det klämmer på nerven. 
Arkiv
Uppfinnareföreningens eldsjäl Ingemar Persson har uppfunnit en aluminiumprofil att användas i jakttorn. 
Arkiv: Olle Andersson
”De gyllene nötterna” heter Kryszof Johanssons förslag till utsmyckning av Grönängsplan. Verket ska innehålla både hasselnötter och järnvägsräls.
Skiss: Kryszof Johansson
Eva Rosengren och May Sjöström tycker att kombinationen station/bibliotek fungerar bra.
Arkiv: Jonas Karlsson
Nu måste många militärer bli civila. Det blir konsekvensen när försvaret drar in officerstjänster. Så kan du tänka dig att anställa en militär? frågar från vänster Nils-Olof Johansson, chef för Skånska Trängbataljonen, Jan Bergström, regementschef på P2 och överstelöjtnant Leif Rickard.
Arkiv: Helene Nordgren
Ett 40-tal personer hoppade på Stockholmståget som stannade i Sösdala på lördagen. Och nu är förhandlingarna igång för ett permanent stopp i Sösdala. Trägen kanske vinner?
Arkiv: Åke Ljungberg
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons