... kan den skrämmas fram med hjälp av en lövblåsare. Gatukontoret vill nu testa metoden. Foto: Moa Dahlin
När minken försöker gömma sig undan jägarna i hålor och skrevor ... Foto: Mårten Svemark

Malmöminkar kan bli blåsta

Malmö Kommunen har problem med minkar på allmänna platser i staden. Nu ska de jagas – med lövblåsare!

Det är inte lätt att jaga fram snabba minkar från skrymslen och hål. Men sedan några år har jägare, bland annat de som utför skyddsjakt bland kobbar och skär i Kosterhavets nationalpark på västkusten, tagit fram en effektiv metod.
Med en så kallade lövblåsare, ett trädgårdsredskap för att blåsa bort höstlöven, skräms minken fram så att den kan skjutas.

Nu söker Malmös gatukontor tillstånd hos länsstyrelsen för att kommunens skyddsjägare ska få använda jaktmetoden.
Minken är ett rovdjur som inte hör hemma i den svenska faunan, säger Ola Enqvist, naturvårdare på gatukontoret.
– Vi har ett problem med minkar i stan. De finns framför allt där det finns vatten och häckande fåglar. De har till exempel synts vid Öresundsdammarna och i Husie mosse.
Minken ger sig på fåglar, fågelägg och gnagare men äter även groddjur. Och den är inte rädd av sig.
– De är riktiga rovdjur. På nätet finns det en film med en mink som anfaller en stor svan. Och jag har själv sett hur en mink försöker ta en havsöring på kanske två kilo i Risebergabäcken.

David Börjesson, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen, ställer sig inte heller på minkens sida.
– Den är ett stort bekymmer för fåglar. Vill man värna fågellivet får man skatta minken.

Minken hör egentligen hemma i Nordamerika men har spritt sig över Europa när individer lyckats rymma – eller släppts ut av djurrättsaktivister – från pälsfarmer.
Jaktmetoden med lövblåsare startade för några år sedan när länsstyrelsen i Hallands län gav en jägare tillstånd att använda en lövblåsare för att skrämma fram djuren i kust- och skärgårdsområde.

Därefter har Kosterhavets jaktvårdsförening med framgång använt metoden i Kosterhavets nationalpark. Medlemmarna skjuter 100-150 minkar varje år.
Skälet till föreningen och nu gatukontoret måste söka tillstånd är att den enligt jaktlagen räknas som en ”motordriven anordning” och sådana får inte hur som helst användas vid jakt.

För några år sedan berättade SkD att minkar siktats på lite udda ställen. Minkar hade setts springa över den livligt trafikerade utfarten på Hornsgatan, stå och spana mitt på badstranden vid T-bryggan på Ribban och skutta omkring på en campingplats mellan husvagnar och förtält.
Inget ovanligt, berättade då skyddsjägaren Lennarth Blomquist.
– Redan i augusti börjar ungarna bli självständiga och då kan man se dem på lite märkliga ställen.

Läs mer:

×