Annons

Nit­lotten för Löfven

Krönika När blev det nor­mala för­fa­ran­det med att en folk­rö­rel­se säljer lotter ett sätt att ut­nyttja skuld­satta?
Opinion • Publicerad 16 september 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Allt är inte po­li­tik, även om man som po­li­ti­ker kan frestas att tänka så. Ibland måste det handla om van­lig an­stän­dig­het.

So­ci­al­de­mo­kraternas Kom­bi­lot­te­ri har skic­kat folk till kro­no­fog­den för obe­talda fak­tu­ror, som de ibland har skic­kat till dem som inte ens vill ha lotter, och för­sökt av­be­ställa, samt med­ve­tet vänt sig till folk som re­dan har skulder hos Kro­no­fog­den. Gam­la och låg­in­komst­ta­ga­re har drabbats; de som inte kan vär­ja sig mot en stor ap­pa­rat.

Annons

Den som är stark måste ock­så vara snäll. Det är den teck­nade björnen Bam­ses mot­to, men hans röd­rös­tan­de teck­na­re Rune An­dré­as­son har rätt: ibland måste det vara så en­kelt.

Jag me­nar inte att stats­mi­nis­ter Ste­fan Löfven har gett tum­men upp till det­ta be­te­en­det. Men det är hans ar­be­te att se till att den starka rö­rel­se som han ba­sar för ock­så är så ”snäll” som möj­ligt.

Man får ty­värr göra en hel del som po­li­ti­ker som är mi­ndre ro­ligt, som att be­höva säga nej till po­si­tiva, fina sa­ker för att pengarna inte räc­ker el­ler för att det inte går av an­dra skäl.

Men det­ta är nå­got helt an­nat. Att ringa upp folk och sälja lotter och se­dan utan tve­kan skicka dem till Kro­no­fog­den när de inte läng­re vill el­ler kan mata par­ti­ma­skinen med pengar är inte var­ken po­li­tik el­ler stra­te­gi, det är svi­ne­ri.

Åt­tio­å­riga Gun be­rättar för Dagens Nyheter om hur hon, trots att hon för­sökt ringa och av­be­ställa lotterna, skic­kades till Kro­no­fog­den. Hon ger inte tid­ningen hela sitt namn, efter­som hon säger att hon skäms för att ha hamnat hos fog­den.

Nå­gon borde de­fi­ni­tivt skämmas över det­ta, men det är inte Gun. Det är de som lurar och pro­fi­terar på en ge­ne­ra­tion som mår då­ligt av att inte få göra rätt för sig.

I Dalarna, där jag har som­mar­hus, har en­ligt Dalarnas Tidningar 354 per­soner skickats till fog­den för ”brottet” att vil­ja stödja ar­be­tar­rö­rel­sen men inte ha råd med ett oänd­ligt an­tal lott­se­dlar.

Det är ett an­stän­dig­hets­ha­ve­ri av en om­fattning som får en att baxna. Hur kan ett or­gan som re­pre­sen­terar ar­be­tar­rö­rel­sen ha tappat sin mo­ra­liska kom­pass så?

Jag har fun­derat myc­ket på hur det kun­de bli så. När blev det nor­mala för­fa­ran­det med att en folk­rö­rel­se säljer lotter ett sätt att ut­nyttja skuld­satta? Men det går inte att be­gripa. Det är då­ligt både av med­mänsk­liga och stra­te­giska skäl.

Även om man struntar i med­mänsk­lig­heten är det då­lig po­li­tisk stra­te­gi. IT-skan­dalen ti­digare i som­mar var ett stort ha­ve­ri och borde ha fått svårare kon­se­kvenser för re­ger­ingen. På ett med­mänsk­ligt plan är det­ta en lika stor skan­dal. Hur ska man kun­na över­tyga äl­dre el­ler folk med då­lig ekonomi att man bryr sig om de­ras väl­färd, när ett S-an­knutet lot­te­ri har ut­nyttjat ut­sattas si­tua­tion, till sy­nes utan då­ligt sam­ve­te?

Annons

Ste­fan Löven, par­ti­sty­rel­sen och de an­dra som styr och ut­vecklar So­ci­al­de­mo­kraternas po­li­tik måste se över hela rö­rel­sen och för­säkra sig om att dess or­gan be­ter sig an­stän­digt samt reda ut hur man hamnar här.

Det­ta är banne mig i en klass för sig.

Fred­rick Fe­der­ley
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons