Peter Ståhl, kammaråklagare, Peter Jonegård, tf chef Enheten för operativ cybersäkerhet och it-incidenthantering, och kammaråklagare Helena Ljunggren, under presskonferens på rättscentrum i Malmö som hålls i samband med att åtal väcks mot totalt åtta personer misstänkta för bland annat grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning. Foto: Emil Langvad/TT
Presskonferens på rättscentrum i Malmö som hålls i samband med att åtal väcks mot totalt åtta personer misstänkta för bland annat grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning. Foto: Emil Langvad/TT

Gigantisk bedrägerihärva på väg nystas upp

Malmö I dag, måndag, väcker åklagaren åtal mot flera personer, misstänkta för inblandning i en omfattande bedrägerihärva. Totalt ska de ha lagt vantarna på 40 miljoner kronor.
"Det har krävts personal med tid för att hitta kryphål i offrens it-säkerhet."

Det är totalt åtta personer som är misstänkta för bland annat grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning. En 38-årig man i Malmö pekas dock ut som en nyckelperson i härvan. Han sitter häktad och åtalas på samtliga åtalspunkter.

Åtalet omfattar 60 åtalspunkter där de drabbade bland annat är banker, Kriminalvården, två advokatbyråer i Malmö samt Sverigedemokraterna. Dessutom ska ett stort antal enskilda individer som varit anställda på företagen och bankerna drabbats. Förundersökningen ska vara på över 20 000 sidor.

– Bedrägerierna har riktats mot en stor krets av företag, banker, advokatbyråer och andra organisationer som sitter på potentiellt känslig information. Vi måste kunna lita på att de pengatransaktioner vi gör via banker fungerar och att de är riktiga. Gärningsmannen har utnyttjat förtroendet som detta bygger på, säger Helena Ljunggren, kammaråklagare och förundersökningsledare i utredningen.

Ligan har tagit sig in i offrens system genom att bland annat lura dem att godkänna intrånget via ett mejl.

Mejlen har enligt MSB varit trovärdiga. Som ett exempel har det kommit en offertförfrågan till ett företag, med en bilaga bestående av tomma rutor. Längst upp har det stått att man måste trycka på en knapp för att se resten av mejlet. När man sedan tryckt på den har man öppnat upp för intrång. Sedan har man i  vissa fall kunnat ändra bankgironummer så att överförda pengar gått till fel mottagare.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har det har krävts kunnig personal med tid för att systematiskt analysera och hitta kryphål i offrens it-säkerhet.

Hårdast drabbad har varit Swedbank som felaktigt betalade ut 4,3 miljoner kronor. Pengarna har dock säkrats.

Den uppskattade summan av på bedrägerierna är över 40 miljoner kronor.

– Det kan röra sig om större belopp, men jag vill inte uttala mig om någon siffra. Vi har varit tvungna att begränsa oss och välja de fall som varit allvarligast i åtalet, för att inte drunkna i material, säger Helena Ljunggren.

Brotten ska ha begåtts från slutet av 2015 fram till och med den 3 oktober 2016, då man kunde slå till mot de misstänkta.

– Vi ser detta som en stor framgång, det är en teknologiskt avancerad brottslighet som verkat över hela landets yta. Det har krävts uthållighet och ett kvalificerat polisarbete och vi är stolta över att ha kommit så här långt, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef, Region Syd.

Ett tillslag skedde mot en lägenhet i Malmö i oktober i fjol, samtidigt som man slog till mot en man i Upplands Väsby utanför Stockholm.

– Allt började med att vi här i Region Syd hade många brottsoffer som verkade ha blivit utsatta för liknande brott, ofta dataintrång som lett vidare till bedrägeri. Vi förstod att det rörde sig om något omfattande, och vi kom överens om att alla sju polisregioner skulle prioritera ärendet, säger Jarl Holmström.

– Under utredningen hittade vi gemensamma nämnare som gick till samma individ och ip-adress. Det är en Malmöbo som är känd av oss sedan tidigare, men vi har inte sett den här typen av brottslighet av honom tidigare.

Fallet med Sverigedemokraterna sticker ut i jämförelse med de andra, och man har inte kunnat hitta något som förklarar varför de valts ut.

Dagens fråga

Har du åkt mycket tåg i sommar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×