Annons

Uppgifter: Tv-avgiften skrotas

Publicerad 18 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Vad ska man göra med dumma vuxna som inte betalar tv-avgiften?

Den frågan ställs till några barn i en klassisk kampanjfilm från Radiotjänst, daterad 1994.

Annons

– Släng dem i soptunnan, tycker ett av barnen.

Men snart kan dumma vuxna slippa oroa sig över sniglar på ögat, att kastas i soptunnan eller att finna tv-pejlaren stående i farstun. I en artikel i tidningen Resumé skriver Jan Scherman att det nu finns enighet i riksdagen för att slopa tv-avgiften till förmån för en skatt.

Skatten ska, enligt tidningen, baseras på beskattningsbar inkomst och ha ett tak som motsvarar drygt hälften av dagens tv-avgift, cirka 1 300 kronor per skattebetalare och år. Dagens avgift är 2 340 kronor. För ett så kallat normalhushåll med två förvärvsarbetande och två minderåriga barn innebär det ingen större förändring. Enligt Resumé kommer cirka 70 procent av dem som ska betala skatten - alla som har en beskattningsbar inkomst över 130 000 kronor om året - att få betala maxavgiften.

Om förslaget går igenom riksdagen kan det träda ikraft redan den 1 januari 2019. Om det blir så är det slutpejlat och 150 anställda vid Radiotjänst i Kiruna riskerar att bli av med jobbet.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons