Annons

Re­gi­onens ekonomi måste rä­tas upp

Opinion Ett stort an­svar för att fattade be­slut ge­nom­fö­rs ligger på re­gion­di­rek­tören Alf Jönsson.
Opinion • Publicerad 19 september 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

I dag sam­man­träder re­gi­on­full­mäk­tige i Kris­tian­stad. Men ekonomin är in­get ären­de på fö­re­drag­nings­listan den här gången.

Ändå är den eko­no­miska si­tua­tionen fort­farande all­var­lig. Före som­maren re­do­visades ett pro­gno­sti­serat un­der­skott på över en halv mil­jard kro­nor. På sitt sam­man­trä­de ef­ter som­maren fann re­gi­on­sty­rel­sen det nöd­vän­digt att fatta be­slut om att ”bud­get ska hållas”.

Annons

Det är just det som är pro­blemet. Det är inte själv­klart i för­valt­ningar och verk­sam­heter – el­ler ens i de po­li­tiska nämnderna – att bud­geten är till för att hållas. Då blir det un­der­skott.

I nå­gon mån har dock le­dningen börjat vän­da sku­tan. Re­gion Skå­ne är en av få re­gi­oner/lands­ting där hyr­per­so­nalen inte ökat i om­fattning un­der förs­ta halv­året i år. Det är ett vik­tigt sätt att be­gränsa kost­nads­ök­ningarna.

Även an­talet an­ställda inom re­gi­onen håller sig un­der ni­vån vid års­skif­tet, vil­ket är vik­tigt för att ha kon­troll över ekonomin, efter­som per­so­nal­kost­naderna är den helt do­mi­nerande posten i bud­geten.

Men att re­gi­on­sty­rel­sen ser sig tvun­gen att fatta be­slut om att det ska råda ”högsta eko­no­miska re­strik­ti­vi­tet i alla be­slut” och att ”på­började och pla­nerade kost­nads­re­du­cerande åt­gärder i hand­lings­planer ska full­följas” tyder på att den högsta le­dningen i re­gi­onen inte rik­tigt litar på att för­valt­ningarna verk­li­gen följer fattade be­slut.

Ett stort an­svar för att fattade be­slut ge­nom­fö­rs ligger på re­gion­di­rek­tören Alf Jönsson. Han hade stor fram­gång på mot­svarande po­si­tion i Lands­tinget Kal­mar. Där­för är för­vänt­ningarna stora på att han ska lyc­kas både ta kon­troll över ekonomin och få vården att fun­gera bätt­re ock­så i Skå­ne.

Det finns, trots det stora pro­gno­sti­serade un­der­skottet, vissa tec­ken på för­bätt­ringar i re­gi­onens ekonomi. Nu måste de an­sva­riga rät­ta till det som åter­står för att få en ekonomi i ba­lans.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons