Dave Canterbury, välkänd överlevnadsexpert från USA, håller i en överlevnadskurs i skogarna vid Immeln.
Dave Canterbury, välkänd överlevnadsexpert från USA, håller i en överlevnadskurs i skogarna vid Immeln.
Dave Canterbury, välkänd överlevnadsexpert från USA, håller i en överlevnadskurs i skogarna vid Immeln.
Dave Canterbury, välkänd överlevnadsexpert från USA, håller i en överlevnadskurs i skogarna vid Immeln.
Dave Canterbury, välkänd överlevnadsexpert från USA, håller i en överlevnadskurs i skogarna vid Immeln.
Jon Marin på Immelns kanotcenter och Dave Canterbury.

Ja, må han (över)leva

ÖSTRA GÖINGE Han är ett av världens största namn inom vildmarks- och överlevnadsbranschen. Den här veckan håller han en grundläggande överlevnadskurs i skogarna runt Immeln. Och han trivs i den nordostskånska vildmarken.
– Jag älskar att vara här, säger Dave Canterbury.

FYRA SNABBA TILL DAVE CANTERBURRY

1 Vad är du rädd för?
– Jag är inte så förtjust i trånga utrymmen, små grottor gillar jag inte. Sen är väl min största rädsla att sitta på ett kontor dagarna i ända, det hade jag nog inte överlevt.
2 Varför är vildmarksturism så populärt?
– Det finns en längtan tillbaka till det grundläggande. Vi är fast framför datorerna, fast på kontoren. Vi vill tänka på något annat än när nästa föräldramöte är eller hur man ska hinna handla matvaror efter jobbet. Att bara sitta vid en lägereld och stirra på lågorna – det är en enorm frihet.
3 När var du riktigt illa ute i vildmarken?
– Jag jobbade som fiskare i Florida. Båten gick sönder långt ute på havet en dag i februari och det var kraftig storm. Man tänker att Florida är varmt och skönt, men är du dyngsur på en båt utan tak mitt i en storm i februari är det varken varmt eller skönt. Vi fick vänta i en och en halv dag innan vi fick hjälp, det var miserabelt.
4 Måste vildmarksutrustning vara dyr?
– Nej, det handlar inte om pris eller märke. När jag tittar på till exempel en kniv tittar jag på egenskaperna. Är den rätt längd? Rätt material? Och så vidare. Har den rätt egenskaper är pris och märke oviktigt. Och ju mer kunskap du har, desto bättre klarar du dig även med enklare utrustning.

Dave Canterbury har ett förflutet inom den amerikanska armén och har gjort sig ett namn som en ledande expert inom överlevnadsområdet.
Han har medverkat i tv-serier på Discovery channel och National Geographic channel. Han har skrivit böcker om hur man överlever i vildmarken, böcker som har legat på New York Times bästsäljarlista. Och på sin Youtubekanal postar han överlevnadstips som ses av människor i hela världen.

Sin 54:e födelsedag den 19 september firade Dave Canterbury ute i skogen norr om Skärsnäs.

TV-stjärna, bästsäljande författare … vad är nästa steg för dig?
– Det här. Det är så många utomlands som har stöttat mig genom åren och tittat på mina instruktionsfilmer. Nu vill jag ge tillbaka, åka till dem och lära ut mina kunskaper till människor som inte har möjlighet att åka till USA. Därför är jag i här i Skandinavien, jag har varit i Italien, jag ska till Japan, säger Canterbury.
Till den grundläggande överlevnadskursen i den nordostskånska vildmarken har deltagare från Danmark, Irland, Italien, Österrike, Australien och Sverige kommit.
– Vad gör du om du är ute i naturen, ute och paddlar, till exempel, och det sker en olycka? Säg att kanoten välter, du lyckas simma i land men är genomblöt. Nu måste du klara dig tills någon kommer och räddar dig. Vad gör du? Det är det vi lär ut, säger Canterbury.

Om jag som inte vet något om att överleva i naturen råkar ut för att kanoten välter, vilka är de vanligaste misstagen jag kan tänkas göra?
– Ditt största misstag är att du ger dig ut utan att veta hur du ska klara dig. Man ska ha grundläggande överlevnadskunskaper innan man ger sig ut i naturen. Tidigare fick de flesta människor den här kunskapen på ett naturligt sätt när de växte upp, men nu är alla alldeles för upptagna med att spela x-box och sitta framför datorn.

Olika typer av natur innebär olika typer av utmaningar och möjligheter.

Vilken är din favoritnatur?
– Skogen. Jag gillar djupa skogar. Och träskmark.

Träskmark? Finns det inte mycket ormar där?
– Jo! Jag älskar ormar, jag älskar reptiler. Det är en av mina stora passioner, jag har ett par ormar som husdjur där hemma, säger Canterbury och berättar att han har jobbat på en reptilfarm och tillbringat mycket tid i Everglades i Florida.
– Mitt jobb var att fånga ormar, jag vadade runt i träsket och fångade dem. Det var spännande, man fick se upp så att man inte trampade på alligatorer som låg och sov på botten. Det var en kick att se hur många ormar man kunde fånga på en dag.

Har du blivit ormbiten?
– Många gånger, säger Canterbury.

Jon Marin på Immelns kanotcenter är värd för överlevnadskursen och mannen som fått hit Dave Canterbury.
– Han är ju en av världens största inom friluftsbranschen och riktigt bra på att lära ut, säger Marin.

Hur lyckades du locka hit honom?
– Det handlar om att nätverka. Åka runt på evenemang och träffa folk, snacka vid lägerelden på kvällen och säga ”vi har ett fint ställe i Sverige, vad säger du om att komma dit?” Han var inte svårövertalad, han älskar Sverige.

FYRA SNABBA TILL DAVE CANTERBURRY

1 Vad är du rädd för?
– Jag är inte så förtjust i trånga utrymmen, små grottor gillar jag inte. Sen är väl min största rädsla att sitta på ett kontor dagarna i ända, det hade jag nog inte överlevt.
2 Varför är vildmarksturism så populärt?
– Det finns en längtan tillbaka till det grundläggande. Vi är fast framför datorerna, fast på kontoren. Vi vill tänka på något annat än när nästa föräldramöte är eller hur man ska hinna handla matvaror efter jobbet. Att bara sitta vid en lägereld och stirra på lågorna – det är en enorm frihet.
3 När var du riktigt illa ute i vildmarken?
– Jag jobbade som fiskare i Florida. Båten gick sönder långt ute på havet en dag i februari och det var kraftig storm. Man tänker att Florida är varmt och skönt, men är du dyngsur på en båt utan tak mitt i en storm i februari är det varken varmt eller skönt. Vi fick vänta i en och en halv dag innan vi fick hjälp, det var miserabelt.
4 Måste vildmarksutrustning vara dyr?
– Nej, det handlar inte om pris eller märke. När jag tittar på till exempel en kniv tittar jag på egenskaperna. Är den rätt längd? Rätt material? Och så vidare. Har den rätt egenskaper är pris och märke oviktigt. Och ju mer kunskap du har, desto bättre klarar du dig även med enklare utrustning.

×