Annons

”Det blir en gemytlig höstutflykt för många”

RUMPEBODA Bygdegårdens avlopp dömdes ut. Nu måste det fixas – och för att få ihop pengarna som krävs hoppas föreningens eldsjälar på en välbesökt marknad i helgen.
Osby • Publicerad 21 september 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

På söndag är det dags. Då bjuder bygdegårdsföreningen i Rumpeboda in till marknad med knallar både ute och inne och underhållning och servering och lotter och allt annat som hör en klassisk marknad till.

Den årliga höstmarknaden, som nu anordnas för 19:e gången i rad, är oerhört viktig för föreningens ekonomi.

Annons

– Det är vår enskilt största inkomstkälla, säger Erik Bengtsson i bygdegårdsföreningen.

För en mindre förening på landsbygden är det en ständig kamp att försöka få ekonomin att gå ihop. Den kampen är för tillfället ännu tuffare än normalt i Rumpeboda, eftersom bygdegårdens enskilda avlopp har dömts ut och måste fixas.

– Det kostar ju rätt mycket att fixa. Men vi ska lösa det med, säger Erik Bengtsson.

Hittills har föreningen alltid lyckats hantera utmaningarna som har dykt upp.

– Det här var ju en grundskola tidigare. 1958 blev det en bygdegård. Och på både möjliga och omöjliga vis har den hållits levande. Och inte bara hållits levande, vi har renoverat och förbättrat genom åren.

Det är mycket ideellt arbete som krävs för att anordna marknaden. När Norra Skåne besöker bygdegården i Rumpeboda på onsdagen ska ett antal eldsjälar i föreningen precis dra igång arbetet igen efter en liten lunchpaus.

– Varje år när det är dags för marknad suckar man först och tycker att det känns rätt jobbigt med allt arbete. Men när man väl kommer igång är det kul, säger Essie Bengtsson.

Jargongen är skön, ibland rå – men hela tiden hjärtlig. Alla här nära till ett leende och ser fram emot marknaden, som är mellan 10 och 16 på söndag.

– Det man får tillbaka när man jobbar ideellt så här är ju glädjen och tillfredsställelsen. Och naturligtvis gemenskapen, säger Erik Bengtsson.

På marknaden säljs det potatis och äpple och hembakat och hantverk och konst och böcker och mycket annat. Plus att det blir underhållning och servering.

– Det är en gemytlig höstutflykt för många. Det är roligt att gå runt och se alla nöjda och glada besökare. Stämningen är god, säger Essie Bengtsson.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons