Mattias Olofsson. arkivbild

Gör soloprojekt på skånska

Bjärnumsbördige Mattias Olofsson har en bakgrund som sångartist och låtskrivare, har medverkat i revy och musikal och har skrivit musik åt Sannex. Nu släpper han en solosingel.

– Jag börjar med en låt och sen släpper jag singel för singel, berättar Mattias Olofsson som numera är bosatt i Stockholm.
I över tolv år har han frilansat som sångartist och i sju år som låtskrivare.
– Jag har alltid känt att jag ville göra nåt eget, men jag har inte landat i det förrän nu. Jag ville göra något för mig, säger han.
På sitt soloprojekt vill han sjunga på skånska.
– Jag går tillbaka till mina rötter. Om jag ska förmedla något på svenska känns det konstigt att inte göra det på min egen dialekt. Det är ju ändå en identitet, var man kommer ifrån, säger han.

Vad är det för typ av musik?
– Poprock kan man säga, med inspiration från 90-talet när allting spelades med liveinstrument, det är det soundet jag har velat åt. Det är musik man ska bli glad av och det är inga konstigheter rent elektroniskt, utan det är vanliga instrument och riktiga musiker.

Efter att i flera år ha velat köra solo bestämde han sig i våras.
– Familj och allting sådant måste få ta sin tid. Jag skrev en låt när min syster gifte sig i våras som jag blev nöjd med och som passade in i formatet.
Där och då föddes singeln Jag svara ja som kommer ut den 22 september.
– Tanken är att släppa nåt med någon månads mellanrum, säger Mattias Olofsson.
Med sig har han en rad musiker från Sveriges musikelit. Däribland Kalle Persson, Danny Saucedos hustrummis, basisten Thomas ”Blindberg” Lindberg och Uffe Nilsson på gitarr.
– Sen har jag min högra hand, Joakim Rudolf. Vi har sagt i många år att vi borde göra något ihop. Nu känns det nästan som ett duoprojekt. Jag skriver låtarna och han mixar. Vi har samma tänk när det kommer till referenser kring ljud och musik.

Hur känns det att det nu äntligen blir av?
– Fantastiskt roligt, jag tror att alla som håller på med musik har en dröm om att göra få sin egen grej, och när man landar med det bleknar allt annat. Mitt mål är att gå tillbaka till mina rötter, musik på skånska och jag hoppas nå hela landet men framförallt ligger det närmast till hands där nere, så jag hoppas det tar snurr där. Framförallt gör jag det för man för sin egen skull. Man vill göra nåt som man lämnar efter sig.
Temat på låtarna går kring vardagsromantik och vardagsbekymmer.
– Sådant man stöter på i sin vardag, alltifrån relationer till jobb och funderingar. Vardagskildringar kan man säga. Som kompositör och författare har man privilegiet att skruva till sanningar, man kan skriva fiktion som har ursprung i verkligheten.

×