Annons

Nytt nej till utökad förskoleverksamhet

Hässleholm • Publicerad 21 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Citronfjärilen AB ville redan i fjol utöka sin förskoleverksamhet till 40 barn i befintliga och planerade tillbyggda lokaler men miljönämnden förbjöd då detta.

Sedan dess har man inkommit med en ny anmälan om att bedriva förskola för 40 barn.

Annons

Miljökontoret anser att anmälan i stort sett är identisk med den tidigare.

Miljökontoret vänder sig mot att vistelseytan utomhus är för liten, 17 meter jämfört med riktvärdet på 40 kvadratemeter.

Planerad om- och tillbyggnad står inte i proportion till tomtens storlek.

– Med fler än 25 barn går det inte att ha en god miljö för barnen, säger miljöchef Sven-Inge Svensson.

Nämnden vidhåller därför tidigare beslut och förbjuder en utökad verksamhet.

Mot beslutet reserverade sig ordförande Christer Jönsson (M), Gunnel Gustavsson (KD), 1: e vice ordförande och Eskil Johannesson (FV).

Enligt miljöchef Sven-Inge Svensson har Citronfjärilen AB velat tillgodoräkna sig kringliggande grönytor, men det går inte.

– Vistelse i närliggande Kungsparken är inte lämplig som kompensation för egna vistelseytor, eftersom man måste korsa Vankivavägen och Norregatan. Det är inte bara att öppna en grind och släppa ut barnen.

Citronfjärilen AB har tillstånd för 25 barn dagtid och 25 barn nattetid.

Redan i dag understiger vistelseytan utomhus riktvärdet men eftersom vissa barn endast vistas en kort tid på förskolan under dagen godkänns detta.

Annons

På andra håll i landet vill man lätta på kraven när det gäller vistelseytor utomhus. Malmö har drivit tre ärenden till miljööverdomstolen, med argumenten att det är högt tryck på förskoleplatser.

–Vi följer detta noga, säger miljöchef Sven-Inge Svensson, som också understyker att Citronfjärilens lokalerna annars håller hög kvalitet.

Andreas Örwall Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons