Annons

Sösdala i kommunens fokus

sösdala Sösdala är lugnt och trevligt med dåligt underhållna trottoarer och en del förfallna hus, som förfular i centrum.
Hässleholm • Publicerad 21 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det tycker Mona Tärnqvist, som har bott i Sösdala sedan början på 60-talet.

Hon, liksom de övriga cirka 70 bybor strålade samman på torsdagskvällen för att delta i kommunens dialogvandring genom byn och som avslutades i IOGT-NTO-gården.

Annons

– En anhörig ramlade häromdagen på en trottoar, berättar Mona Tärnqvist, som även tycker att det behöver byggas fler lägenheter i Sösdala.

Nyligen flyttade hon till en lägenhet, sedan hon och hennes man sålde villan.

– Vi hade tur. En himla tur.

Politiska höjdare som Pär Palmgren (M), Lena Wallentheim (S) och Robin Gustavsson (KD) var på plats för att svara på och diskutera aktuella frågor på orten.

Men en timma innan de gjorde sin entré berättade en rad kommunala tjänstemän om de planer som finns för Sösdala.

Planarkitekt Gertrud Richter jobbar med utvecklingen av kommunens orter i ljuset av den kommande höghastighetsbanan och Sverigeförhandlingen.

– Vi ska bygga 7 000 nya bostäder tillsammans med Kristianstad de kommande åren och 200 av dessa ska byggas i Sösdala. Vi ska se Sösdala som en del i ett större sammanhang. Går det bra för Köpenhamn så går det bra för Skånes kraftfält Malmö-Lund, som i sin tur gör att hela Skåne mår bra. Hässleholms kommun ska ta vara på den möjligheten och då går det bra för Sösdala, var essensen av hennes budskap.

Det är en hel del på gång i byn, som är i stadig tillväxt. Nya barnfamiljer flyttar dit från Lund och Malmö.

– Till våren ska detaljplanen för den nya förskolan intill Lillgårdens förskola vara klar. sedan kan vi börja bygga. Församlingshemmet ska byggas till och Hesslehem ska bygga sex marklägenheter i parhus på Ingenjörsgatan, förtäljde Gertrud Richter.

Kommunekolog Lars-Erik Williams talade varmt om det nya naturreservatet som ska bildas i Vannaröd samt att Sösdala knyts till Skåneleden med en led mot Hovdala.

Annons

– Man kan ta tåget från Hamburg till Sösdala och ge sig ut och vandra, förklarade han.

Och det kan kanske bidra till fler besökare, som kan ge upphov till nya arbetstillfällen.

För det är så man ska se framtiden i byarna i Göinge. Att ta vara på de möjligheter som finns och väntar på att förverkligas.

– Då måste vi ha Sösdalaborna med oss. Släpp loss idéerna, manade politiker och tjänstemän.

Höghastighetståget stannar inte i Sösdala, men det ger fler stopp i Skånetrafiken.

Just nu på bybornas prislista står bättre gator och snyggare trottoarer.

bild 1/4
4
1
Salen i IOGT-NTO-gården var fullsatt till sista plats när kommunföreträdare bjöd in till dialogmöte om byns framtid.
Daniel Sirensjö och Stefan Clarinsson hoppas få sökande till deltidsbrandkåren i Sösdala.                            Foto. Stefan Olofson
4
1
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons