Johan Wikström spelar Anatolij, Frida Modén Treichl spelar Florence och Patrik Martinsson spelar Freddie. Foto: Håkan Röjder

Världspremiär för Chess i nytt format

Musikalen Chess får världspremiär i nytt format den 23 september på Kristianstad Teater. För första gången någonsin sätter man upp musikalen i ett arrangemang som är specialanpassat för mindre scener.

Sedan musikalen kom 1984, med musik av Björn Ulvaeus och Benny Andersson med Tim Rice som textförfattare, har den genomgått många förändringar. Chess på svenska kom 2002 i bearbetning av Lars Rudolphson. När nu Underhållningspatrullen tar sig an musikalen, den största musikalsatsningen på Kristianstads teater, har den anpassats till liten scen.
– Det som är speciellt med vår uppsättning är att det är första gången i Sverige som den görs i litet format. Och det är faktiskt världspremiär med det nya arrangemanget med 13 man i orkestern, förr var det 24, säger regissören Ola Hörling.
Den nya orkestreringen står kompositören Anders Eljas för.
Som regissör arbetar Ola Hörling mycket med personregi.
– Jag lägger stor vikt vid att jobba med karaktärerna och jag har ägnat mycket tid åt det, vi har nog grävt djupare i dem än tidigare uppsättningar.
Ett exempel som Ola Hörling nämner är Freddie, som oftast skildras som en odräglig karaktär.
– Vi har nyanserat honom, han är så mycket mer än bara det, säger Ola Hörling.
Den intima scenen på Kristianstad teater bidrar också till det.
– Publiken kommer nära och du ser blickar, du ser hur karaktärerna rör sig.
Han beskriver ensemblen, med bland andra Johan Wikström, Frida Modén Treichl och Patrik Martinsson i rollerna, som en drömensemble.
– Jag kan fortfarande känna ”åh, vad de är bra!” trots att jag jobbat med dem länge nu. Det är ett fantastiskt gäng. Sen kommer jag självklart att vara nervös på premiären men det är för att jag bryr mig och vill att folk ska tycka att det är bra. Men vi är alla överens om att vi har en fantastisk föreställning att bjuda på.
Än så länge är 40 föreställningar schemalagda, 7 fler än vanligtvis. De har även planerat för förlängning.
– Publiken kommer känna sig berörda av historien och jag tror flera personer kommer att gråta mot slutet. Dels kommer de gå hem med en känsla av ”wow” och det är för att musiken är så fruktansvärt bra. Men man kommer också att bli berörd, och det är ju det man vill med teater, säger Ola Hörling.
Johan Wikström spelar schackmästaren Anatolij, som strängt bevakad av KGB reser runt i världen och spelar schack. Inför en match Merano i Italien mot amerikanske Freddie Trumper möter han Florence, och hennes bakgrund och frispråkighet får honom att börja fundera över det sovjetiska systemet.

Hur är det att spela honom?
– Det är fantastiskt. Dels så har jag ju levt med den här musiken sedan konceptskivan kom 1984, och då höll jag inte på med teater men jag fastnade verkligen för den skivan. Att nu få gestalta och ge liv åt en av karaktärerna är helt fantastiskt och att få göra det i ett sammanhang där man bestämt sig släppa en version av Chess som man kan göra på mindre scener och att vi får vara först, det är lite hisnande, säger han.
Det är inte första gången som Johan Wikström spelar på Kristianstads teater. Han har tidigare medverkat i bland annat Trollkarlken från Oz, Dracula Sound of Music.
– Kristianstad teater är som en hemmascen för mig.
Även han är förtjust i den intima scenen.
– Det är roligt att man ges möjlighet som skådespelare att jobba med subtilare uttryck när man spelar på en mindre scen. Står man på Göteborgsoperans stora scen eller på Cirkus är det långt från scen till publiken och det krävs större gester. Nu kan man vara lite mer nedtonad..

Vad tycker du om den nya orkestreringen?
– Det märks att han kan sina saker. Det låter fantastiskt bra med orkestern. Jag vågar sticka ut hakan och säga att det nog aldrig suttit en så stor orkester under scenen i diket på Kristianstads teater, säger Johan Wikström.
Efter premiären i Kristianstad tas det nya arrangemanget ut i världen till scener i bland annat Kanada och Helsingfors.

Sedan musikalen kom 1984, med musik av Björn Ulvaeus och Benny Andersson med Tim Rice som textförfattare, har den genomgått många förändringar. Chess på svenska kom 2002 i bearbetning av Lars Rudolfson. När nu Underhållningspatrullen tar sig an musikalen, den största musikalsatsningen på Kristianstads teater, har den anpassats till liten scen.
– Det som är speciellt med vår uppsättning är att det är första gången i Sverige som den görs i litet format. Och det är faktiskt världspremiär med det nya arrangemanget med 13 man i orkestern, förr var det 24, säger regissören Ola Hörling.
Den nya orkestreringen står Anders Eljas för.
Som regissör arbetar Ola Hörling mycket med personregi.
– Jag lägger stor vikt vid att jobba med karaktärerna och jag har ägnat mycket tid åt det, vi har nog grävt djupare i dem än tidigare uppsättningar.
Ett exempel som Ola Hörling nämner är Freddie, som oftast skildras som en odräglig karaktär.
– Vi har nyanserat honom, han är så mycket mer än bara det, säger Ola Hörling.
Den intima scenen på Kristianstad teater bidrar också till det.
– Publiken kommer nära och du ser blickar, du ser hur karaktärerna rör sig.
Han beskriver ensemblen, med bland andra Johan Wikström, Frida Modén Treichl och Patrik Martinsson i rollerna, som en drömensemble.
– Jag kan fortfarande känna ”åh, vad de är bra!” trots att jag jobbat med dem länge nu. Det är ett fantastiskt gäng. Sen kommer jag självklart att vara nervös på premiären men det är för att jag bryr mig och vill att folk ska tycka att det är bra. Men vi är alla överens om att vi har en fantastisk föreställning att bjuda på.
Än så länge är 40 föreställningar schemalagda, 7 fler än vanligtvis. De har även planerat för förlängning.
– Publiken kommer känna sig berörda av historien och jag tror flera personer kommer att gråta mot slutet. Dels kommer de gå hem med en känsla av ”wow” och det är för att musiken är så fruktansvärt bra. Men man kommer också att bli berörd, och det är ju det man vill med teater, säger Ola Hörling.
Johan Wikström spelar schackmästaren Anatolij, som strängt bevakad av KGB reser runt i världen och spelar schack. Inför en match Merano i Italien mot amerikanske Freddie Trumper möter han Florence, och hennes bakgrund och frispråkighet får honom att börja fundera över det sovjetiska systemet.

Hur är det att spela honom?
– Det är fantastiskt. Dels så har jag ju levt med den här musiken sedan konceptskivan kom 1984, och då höll jag inte på med teater men jag fastnade verkligen för den skivan. Att nu få gestalta och ge liv åt en av karaktärerna är helt fantastiskt och att få göra det i ett sammanhang där man bestämt sig släppa en version av Chess som man kan göra på mindre scener och att vi får vara först, det är lite hisnande, säger han.
Det är inte första gången som Johan Wikström spelar på Kristianstads teater. Han har tidigare medverkat i bland annat Trollkarlken från Oz, Dracula och Sound of Music.
– Kristianstad teater är som en hemmascen för mig.
Även han är förtjust i den intima scenen.
– Det är roligt att man ges möjlighet som skådespelare att jobba med subtilare uttryck när man spelar på en mindre scen. Står man på Göteborgsoperans stora scen eller på Cirkus är det långt från scen till publiken och det krävs större gester. Nu kan man vara lite mer nedtonad..

Vad tycker du om den nya orkestreringen?
– Det märks att han kan sina saker. Det låter fantastiskt bra med orkestern. Jag vågar sticka ut hakan och säga att det nog aldrig suttit en så stor orkester under scenen i diket på Kristianstads teater, säger Johan Wikström.
Efter premiären i Kristianstad tas det nya arrangemanget ut i världen till scener i bland annat Kanada och Helsingfors.

×