Kommunen har skövlat i en privat häck i Osby utan dialog med ägarna.

Kommunen skalade häck utan förvarning

Osby Det är inte bara vass som röjts i sjöar under fåglarnas häckningstid som upprört kommuninvånare. Häromdagen när ett par, boende inte långt från Osbysjön, kom hem på eftermiddagen var anställda vid parkförvaltningen i full färd med att kapa delar av deras tujahäck.

– De kunde väl i alla fall ha pratat med oss, konstaterar paret som bor i en villa på Smultronvägen strax intill Osbysjöns östra sida.
På baksidan av deras tomt växer en hög tujahäck som har funnits där i många år. På andra sidan tomtgränsen finns en några meter bred allmänning som mestadels används av personer som rastar sina hundar.
– När jag anlände hem i onsdagseftermiddag såg jag hur några personer stod och sågade på baksidan av vår tujahäck, berättar kvinnan som bor i huset.

Det visade sig vara parkarbetare som fått i uppdrag att kapa grenar som man menade ”skymde sikten mot sjön för grannar” alternativt var i vägen vid gräsklippning av allmänningen.
Det som upprör paret allra mest är att ingen berättat för dem att tujorna utgjorde någon olägenhet och att de därför behövde kapas.
Även andra boende i närheten har ställt sig undrande till framfarten med såg i den höga häcken. Inte minst för att tujorna utgör ett skydd för fåglar.
– Vi fick bara svaret att fåglarna kunde bege sig någon annanstans, uppger paret. Tujorna har stått här i säkert 40 år. Varför blev det så bråttom just nu?

Vad som nu händer med tujorna är oklart. Enligt ett råd som ges i tidningen Allt om Trädgård ska exempelvis tujor aldrig beskäras hårt. Det blir då stora bruna partier som aldrig fylls med grönska igen.
Tidningen har sökt Tobias Stensson som är enhetschef för driftsenheten men inte fått något svar.
Paret vid Smultronvägen har däremot haft besök av honom efter händelsen och han medgav då, enligt paret, att kommunen borde ha kontaktat dem och att arbetet inte var speciellt snyggt gjort.

Senaste nytt omOsby
×