Annons

L: De låter kostnaderna skena

skåne ‑ Det rödgröna styret har tillåtit Region Skånes kostnader att skena iväg och nu vill man åtgärda det genom höjd skatt.
Publicerad 22 september 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Gilbert Tribo, liberal gruppledare i Region Skåne anser inte att regionens stora underskott löses genom höjd skatt.

‑ Det rödgröna styret har tillåtit Region Skånes kostnader att skena iväg och nu vill man åtgärda det genom höjd skatt. Trots att Region Skåne precis har fått ett rekordstort tillskott från staten på mer en miljard konor till vården för nästa år, säger han.

Annons

Han efterlyser istället en översyn av organisationen och breda, långsiktiga lösningar.

I nästa års budget ingår en satsning på primärvården med 100 miljoner kronor. Liberalerna välkomnar att de rödgröna väljer att stärka primärvården genom att lägga fler resurser på att utöka antalet allmänläkare genom bland annat utbildningsbidrag för specialistutbildning och förutsättningar för fler dubbelspecialiseringar, men menar att satsningen inte möter behovet.

- Av de rödgrönas fagra löften bidde det en tummetott. Visst är det jättepositivt att de nu äntligen anammar våra tidigare förslag med att se till att vårdcentralerna tillförs fler allmänläkare. Men 100 miljoner räcker inte långt. Våra beräkningar visar att detta endast återställer de nedskärningar som de har gjort tidigare under mandatperioden, säger Gilbert Tribo.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons