M:De saknar kostnadskontroll

Skåne ‑ Förvånande att de rödgröna bara lägger en budget, efter fjolårets kreativa upplägg med en A- och en B-budget. Jag hade förväntat mig att vi skulle få minst tre varianter att ta ställning till i år, säger Carl-Johan Sonesson (M) regionråd i opposition.

‑ S och MP kallar sin budget för ”Den nära vården”, och de säger att de satsar på primärvård. Primärvårdens andel av budgeten för vård och hälsa ligger 2017 på 15 procent, 2014 var den 18,64 procent, så nog behövs det en uppryckning. Av siffrorna i S och MP:s budget framgår att den satsning de gör på primärvården bara uppgår till 100 miljoner kronor. Det är klart otillräckligt, fortsätter Carl-Johan Sonesson.

Det är full fart i ekonomin, skattepengarna strömmar in till regionen.
‑ Region Skåne får 2018 in 7,3 miljarder kronor mer jämfört med 2014. Ändå lyckas S och MP inte skrapa ihop ett tillräckligt överskott (två procent), utan väljer att strössla pengar över verksamheten och höja skatten. Det som krävs är att få ned kostnadsökningen.

Han hävdar att S och MP saknar kostnadskontroll. ‑ Det har de visat hela mandatperioden, då nettokostnaderna 2015, 2016 och 2017 har varit högre än intäktsutvecklingen. Trots att intäkterna har ökat med mer än 4,5 procent alla år. I den budget S och MP lade för 2017 tilläts en kostnadsutveckling på 1,8 procent, prognosen är att den landar på 4,9 procent. Det är nog nu, menar Carl-Johan Sonesson.

Äpplen och päron, mnear Sonesson:

Det är inte trovärdigt att de höjer skatten för att klara investeringarna. Särskilt inte när de går fram med beskedet i dag, innan de överläggningar om investeringar som Alliansen har tagit initiativ till har genomförts.

Dagens fråga

Har du åkt mycket tåg i sommar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×