Foto: Lars-Olof Börjesson
Foto: Lars-Olof Börjesson
Foto: Lars-Olof Börjesson
Vinnarna av årets guldäpple som Kiviks Musteri delade ut blev den ideella föreningen Äppelmarknaden i Kivik. Priset mottogs av åtta odlare som var med och startade Äppelmarknaden 1988. Foto: Lars-Olof Börjesson

”Njut svenska äpplen året runt”

Kivik Det var många besökare som kom till Äppelriket i Kivik under lördagen för att se avtäckningen av Äppelmarknadens tavla.

Äppelmarknaden i Kivik firar i år 30-årsjubileum med kunskap, mattorg, utställning och allsång för hela familjen i helgen.

– Tavlans namn är i år Njut svenska äpplen året runt, säger Lars-Olof Börjesson vd på Äppelriket i Kivik.

På den första tavlan stod det Njut svenska äpplen. Då var det kris i odlingen och många odlingar försvann.

– Nu spirar optimismen och det finns svenska äpplen året runt. Därav detta tillägg på årets tavla, säger Lars-Olof Börjesson.

Äppelmarknaden startade för att lyfta fram den svenska fruktnäringen, framför allt på Österlen, och har under 30 år utvecklats till ett av södra Sveriges mest kända arrangemang.

Förra året fick marknaden 51 000 besökare.

Det är konstnär Emma Karp Lundström som har gjort äppeltavlan för sjuttonde gången. Hon har skapat ett konstverk av över 30 000 svenska äpplen.

Äppelmarknaden har i år ett större kunskaps- och utställningstält på 300 kvadratmeter och ett större utbud av mat och dryck med fler aktörer, där det svenska äpplet som tidigare står i fokus med dofter och smaker.

Motivet till äppeltavlan har varit hemligt ända fram till avtäckningen i dag lördag.

Vinnarna av årets guldäpple som Kiviks Musteri delade ut blev den ideella föreningen Äppelmarknaden i Kivik. Priset mottogs av de åtta odlare som var med och startade Äppelmarknaden 1988.

Förra årets pristagare blev Hans Alfredson.

Äppelmarknaden håller öppet klockan 10-17 på lördag och klockan 10-16 på söndag.

Dagens fråga

Har du åkt mycket tåg i sommar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×