Annons

Från mörkrum till verkligheten

Dokumentärfilm Fotografer från två generationer och industriarbetare då och nu möts i dokumentären Himlens mörkrum. På måndag är det världspremiär på Doc Lounge i Malmö för Nils Petter Löfstedts film om arbetarfotografen, filmaren och vännen Jean Hermanson, hans bildskatt och inte minst om människorna på hans foton.
Publicerad 23 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

I många år var Malmöfotografen, filmaren och konstnären Nils Petter Löfstedt fotoassistent åt en av Sveriges mest ansedda arbetarfotografer, Jean Hermanson.

Annons

Nils Petter Löfstedt filmade också Jean Hermansons arbete i mörkrummet.

I Himlens mörkrum möter vi Jean Hermansons uttrycksfulla foton av arbetare på Kockums, på Öresundsvarvet, på Motala Verkstad, på ”Strumpan” i Malmö och många andra industrier. Här finns också bilder som aldrig tidigare visats, till exempel av en ung Olof Palme på arbetsplatsbesök.

Över 400 av personerna på Jean Hermansons bilder lyckades Nils Petter Löfstedt spåra upp och många av dem träffar han på deras gamla arbetsplatser där de får minnas och berätta. Och det som till en början är nostalgi över en svunnen tid växer så småningom till något helt annat – bakom berättelserna om arbetsgemenskap och yrkesstolthet finns också upplevelser av dödsolyckor, arbetsskador, att andas in asbestpartiklar, att drabbas av värk som sitter i hela livet.

Annons

På måndag är det världspremiär för Himlens mörkrum på Doc Lounge i Malmö i samarbete med dokumentärfilmfestivalen Nordisk Panorama. Filmen kommer också att visas på SVT den 3, 5 och 7 november och förhoppningen är att den också kommer att visas på filmfestivaler.

Vad tror du han själv hade tyckt om detta?

bild 1/6
Foto taget av Jean Hermanson som finns med i Himlens mörkrum.
Malmöfilmaren, konstnären och fotografen Nils Petter Löfstedt med Himlens mörkrum på datorskärmen. Foto: Gunilla Wedding
Malmöfilmaren, konstnären  och fotografen Nils Petter Löfgren som är aktuell med filmen Himlens mörkrum. Foto: Gunilla Wedding
I Jean Hermansons bildarkiv finns bilder på Olof Palme som aldrig är visade tidigare. Foto: Gunilla Wedding
Malmöfilmaren, konstnären  och fotografen Nils Petter Löfgren är aktuell med filmen Himlens mörkrum. Foto: Gunilla wedding
Foto taget av Jean Hermanson som finns med i Himlens mörkrum.
Foto taget av Jean Hermanson som finns med i Himlens mörkrum.
Malmöfilmaren, konstnären och fotografen Nils Petter Löfstedt med Himlens mörkrum på datorskärmen. Foto: Gunilla Wedding
Fakta:

Jean Hermanson:

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons