Kjell Lönnås förmåga att locka fram det allra bästa ur varje auditorium är fenomenal. Drygt 1700 göingar som var i Qupoolen kan berätta mer om det. Arkiv: Jörgen Alström
Inte mindre än 1000 stolar måste lånas till lördagens allsångskonsert med Kjell Lönnå. Här är det vaktmästarna Tore Robertsson och Olle Davidsson som bär tillsammans med Bo Kastlund, kassör i Vocalensemblen, musikledare Birgitta Roslund och kultursekreterare Karin Carlsson. Arkiv: Åke Ljungberg
Detta är livet! Björnjägaren Leif Svensson myser vid tanken på att en aktiva jakten nu närmar sig. Arkiv: Helene Nordgren
Med glädje och värme inspirerade Kjell Lönnå den stora publiken till härlig allsång. Arkiv: Jörgen Alström
Per Carlssons företag hör till vinnarna i räntekrisen. Göinge mekaniska hade pengar i kassakistan när räntorna for i höjden och nu tjänar man tiotusentals kronor varje dag på att vara likvid. Arkiv: Olle Andersson
Sven Albinsson på naturbruksskolan lär ut allt inom skogsbruket till eleverna. Arkiv: Olle Andersson
Det blir en storsatsning på det skånska vägnätet, konstaterar Skånes båda landshövdningar, Anita Bråkenheim och Bertil Göransson. Arkiv: David Haugnard

Lönnå fick Qpoolen att gunga

Redan i tidningen den 17 september införs ”räntechocken” som aviserats dagen innan. I försvaret av den svenska kronan tillgrep riksbankschefen Bengt Dennis då räntevapnet genom att höja marginalräntan till 75 procent, men det skulle snart sluta med rekordhöga 500 procent!
Det ledde till att regeringen och oppositionen genast samlades till överläggningar om den ekonomiska politiken. ” Det har varit en ren information”, sade socialdemokraternas ordförande Ingvar Carlsson, som inte uteslöt fortsatta informella kontakter med regeringen närmaste tiden.
Enligt stadsminister Carl Bildt (M) bör samtalen syfta till en krisuppgörelse för att långsiktigt stärka den svenska ekonomin.

Hässleholmsföretag tjänar på krisen, heter det i en senare artikel. Exemplet gäller Göinge Mekaniska som haft mer pengar på banken än man haft lån.
Enligt företagarnas Skånechef Rolf Bexell är detta typiskt för många hässleholmsföretag, små och väletablerade firmor som inte lånat in absurdum. Men bankdirektör Seve Sigesgård är bekymrad och vill avvakta och se vad som händer.

Var skulle en björnjägare bo om inte i Jägersborg! I bilagan Jakttider hittar vi björnjägaren Leif Svensson, fd skrothandlare som numera är jägare på heltid. Som extra hobby dresserar hans hundar.
Han är född i Hässleholm och utbildad elektriker. Ofta är han iväg dagar, veckor och månader och livnär sig på jakt. Svartbjörn har han skjutit i Kanada och även haft licens där på varg.
Jaktmarker har han lite varstans i landet, och hittills i år har det blivit 27 vildsvin och 300 duvor. Men älgjakt är inget för Leif. Däremot kan han sitta på pass i timmar för bäver i Värmland.

I jaktbilagan kan vi också läsa om Naturbruksgymnasiet i Osby, där en skogsägare kan bli mångsysslare.
En skogsmänniska bör lära sig det mesta, inte bara inom det skogliga, utan även inom jakt, viltvård och fiske. Eleverna får chans att själv tillverka fällor för fångst av skadedjur som iller, mink och räv.
Intresserade elever går också kurs för jägarexamen och får delta i en årlig, fingerad klappjakt. I gamla karpdammar odlas både kräftor och regnbåge. Sven Albinsson på naturbruksskolan lär ut ”allt” inom denna näring till sina elever.
Skånes båda landshövdingar, Anita Bråkenhjelm i Kristianstad och Bertil Göransson i Malmö lovar en storsatsning på det skånska vägnätet. Totalt satsas 230 miljoner, varav 10 miljoner kronor på en bro i Knislinge.
En del andra brorepartioner ska göras för att nå upp till EG-standard och 20 mil grusväg hårdbeläggas. Även satsningar på trafiksäkerheten sker i form av justeringar av vägskäl, gångbaneutläggningar samt gång- och cykelvägar.
Även diskuterades vid mötet i Kristianstad ett polisiärt samarbete över länsgränserna.
Vi avslutar med en allsångskväll i Qpoolen under ledning av ingen mindre än Kjell Lönnå!
Kyrkans vocalensemble, Voices 90, Chorus Mix, Hasselnötterna och Hässleholm gosskör bjöd på en bred repertoar och det blev mycket skönsång att njuta av för de 1700 sångglada gästerna. Från olika skolor hade 1000 stolar lånats ihop och installerats av en troget gäng.
Det hela blev Lönnå i kubik, men ”vår” musikdirektör Birgitta Roslund hade lagt ner ett fantastiskt arbete inför allsångskonserten. Kjell talade också mycket om sångens betydelse allmänt.
Körsång är landets största folkrörelse näst idrotten. Lyckligast lär den människa vara som sjunger och som dessutom är bonde, sa han också.

×