Angela Merkels CDU backar men ser ut att gå mot seger. Foto: TT

Merkels CDU tappade men ändå valets vinnare

Tyskland Angela Merkels parti CDU går segrande ur det tyska valet, men backar stort jämfört med valet 2013. Nu väntar tuffa koalitionsförhandlingar.

Enligt den senaste vallokalsundersökningen får CDU och systerpartiet CSU ett stöd på 32,8 procent, jämfört med 41 procent vid det tidigare valet.

Socialdemokratiska SPD tappar stort och får stöd av 20,7 procent. Om resultatet står sig är det SPD:s sämsta resultat sedan 1949.

Efter att resultatet publicerades meddelade partiet att det nu är slut på den tidigare storkoalitionen i Tyskland och att Socialdemokraterna i stället kommer att gå i opposition.

Valets stora vinnare är AfD trots att ingen av de övriga partierna vill bilda koalition med det invandrarkritiska partiet. AfD tar hem 13,2 procent av rösterna. Det som återstår är då en så kallad ”Jamaicakoalition”, med Merkels kristdemokratiska union (svart), liberala FDP (gula) och miljöpartiet De Gröna (gröna) .

Det var hundratals demonstranter i Berlin som protesterade utanför AfD:s vallokal under söndagskvällen. Partiet blir det tredje största partiet och kom med in i Förbundsdagen. Det högerpopulistiska partiet har gjort ett historiskt val.

Vänsterpartiet (Die Linke) når 9,0 procent, De Gröna (Die Grünen) 9,1 och FDP får 10,4 procent, enligt de senaste prognoserna. Övriga 4,8 procent.

Flera bedömare trodde på söndagskvällen att det mest sannolika är att Merkels CDU bildar regering tillsammans med FDP och De Gröna.

Dagens fråga

Har du badat vid Bjärlången?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×