Karl-Axel Hill
Osby 2014-05-06. Paul Phillips från Osby näringsliv.
Efter att ha legat runt 200:e plats i några år, med en 246:e plats som sämst år 2012, så har Östra Göinge kommun klättrat rejält de senaste åren och har nu topp 100 inom räckhåll. GRAFIK: Svenskt Näringsliv
Som bäst var Osby rankat på plats 22 år 2009. Nu ska ett nytt projekt vända på Osbys negativa trend. GRAFIK: Svenskt Näringsliv

Östra Göinge klättrar fortsatt på ranking

ÖSTRA GÖINGE/OSBY År 2012 var Östra Göinge på 246:e plats i Svenskt Näringslivs ranking när det gäller företagsklimatet i landets kommuner.
Fem år senare är har kommunen förbättrat den placeringen till nummer 107, allt tack vare ett målmedvetet arbete.

I fem års tid har Östra Göinge kommun jobbat aktivt med att förbättra företagsklimatet. och de mätningar som Svenskt Näringsliv gör varje år visar att de är på rätt väg. För även i år klättrar kommunen i Svenskt Näringslivs ranking, och med placering 107 är de nu nära det mål på topp 100 som de satte år 2013.
– Arbetet började egentligen 2012 när jag började på den här tjänsten. Då satte vi upp ett mål som gällde för 2015-2020 som vi arbetat efter, och där är det sagt att vi ska upp bland de 100 bästa kommunerna i Sverige, säger Karl-Axel Hill som är näringslivschef i Östra Göinge kommun.

Vad är det då som Östra Göinge kommun gjort som är så bra? Ja, enligt Karl-Axel Hill är det väldigt enkla saker.
– Egentligen är det inga konstigheter. Det handlar om att företagarna ska få ett korrekt och bra bemötande och få den hjälp de kan kräva av oss tjänstemän och politiker, och då 2012 identifierade vi det arbete som behövdes göra. Det kan vara allt från hjälp med tillstånd och tillsyn, till andra saker som hjälper dem. Attityd och servicekänsla är oerhört viktigt, säger Karl-Axel Hill.

I den ranking som Svenskt Näringsliv gör går det att se vilka område som kommun är bra på och vilka områden som bör förbättras. Och de punkter som kan härledas till bemötande från tjänstemän och politiker är också de områden som Östra Göinge kommun tagit stora kliv inom det senaste året.
På sju av enkätfrågorna har kommunen förbättrat sig med över 50 placeringar i år:
o kommunpolitikernas attityder till företagande
o tjänstemäns attityder till företagande
o tillämpning av lagar och regler
o service till företag
o tillgång till kompetens
o allmänhetens attityder till företagande
o skolans attityder till företagande.

Även om mycket är positivt i den nya rankingen så finns det en svag länk som gör att Östra Göinge inte klättrar mer än åtta placeringar, och det är nyföretagandet. Jämfört med i fjol placerar sig Östra Göinge hela 75 platser sämre, och det är något de vill ändra på till nästa års mätning.
Men att få nyföretagandet att öka är ingen lätt resa menar Karl-Axel Hill.
– Det är inte alldeles enkelt att göra något åt, vi kan ju inte se till så att någon startar ett nytt företag. Det vi däremot kan hjälpa till med är ge dem den hjälp de behöver när det gäller tillstånd och andra saker, och sen samarbetar vi med Nyföretagarcentrum i Kristianstad dit vi hänvisar de som vill starta något nytt.

Dagens fråga

Har du badat vid Bjärlången?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×