Stadsmusikkåren bildades 1957.
Rolf Gustavsson är ordförande i jubilerande Hässleholms Stadsmusikkår. Foto: Stefan Olofson

Stadsmusikkåren har fixat fullt blås i 60 år

Den 8 juli 1957 beslutade några entusiaster att föra den militära blåsmusiktraditionen i Hässleholm vidare när T4 musikkår upphörde samma år. Nu firar Hässleholms Stadsmusikkår 60 år.

Det firas med stor jubileumskonsert lördag den 14 oktober i röda salongen i Hässleholms kulturhus.
Gästsolist är Andreas Weise, känd från Melodifestivalen, Idol, Let´s dance, Kinky Boots och mycket mer.
– Dessutom ges flera smakprov på hur musiken lät för 60 år sedan, blandad med nytt material, berättar Rolf Gustavsson, som spelat i Stadsmusikkåren och i dag ordförande i musikkåren.

Riktigt spännande är att några av grundarna till musikkåren är inbjudna till jubileumskonserten.
– Arne Boo och Rolf Berg var några entusiaster som drog igång musikkåren. De ska dyka upp den 14 oktober, säger Rolf Gustavsson, som spelade klarinett i bandet på 1970- och 80-talet.
– Nu är jag ordförande. Det handlar om tid och var sak har som sagt sin tid.

Bandet består av 45 medlemmar och stommen utgörs av duktiga musiklärare i kommunen.
– Vi är en fritidsorkester med bra mix och tät kontakt med musikskolan.
Rekryteringsbasen är god och återväxten av musiker är säkrad.
Militärmusiken är väl rotad i Hässleholm. T4 musikkår sattes upp redan 1895 vid dåvarande Wendes trängbataljon i Landskrona.
Den 3 oktober 1907 anlände T4 Kungliga Skånska Trängkåren med tåg från Landskrona och flyttade in i de nybyggda kasernerna i Hässleholm.

T4 var det enda trängregementet som hade en egen musikkår och när P2 flyttade till Hässleholm 1947, engagerades musikkåren även i det förbandet.
– Då konserterades mestadels i matsalen, i musikpaviljongen och i officersmässen, berättar Rolf Gustavsson.

Genom åren gladde musikkåren Hässleholmarna med många uppskattade framträdanden.
– Orkestern, som fortfarande har samma rekryteringsbas, antog 1997 namnet Hässleholms Stadsmusikkår. Vår musikaliska nivå har alltid varit hög och vi strävar ständigt med att höja oss. Vi har spelat, och spelar all typ av musik. Repertoaren är bred, säger Rolf Gustavsson.
Orkestern strävar hela tiden efter att finna ny publik.
– I år har vi bland annat gjort en uppskattad sjörövarkonsert för barn.

Utan en bra dirigent klarar inte en orkester att hålla en hög kvalitativ nivå år efter år. Hässleholms Musikkår har haft många duktiga dirigenter under åren.
Den första var Ove Andersson, som dirigerade orkestern 1957-1961. Genom åren har bland annat Leif A Jansson, Manfred Schubert, Anders Nilsson, Joakim Casagrande och Per Andersson hållit i taktpinne. 2015 tog orkesterns första kvinnliga dirigent över – Harriet Jönsson.

– Utbytet med orkestrar i andra länder är stort och varje år arrangerar vi höst- och nyårskonserter. Vi brukar även spela vid julskyltningen och på Stortorget lillejulfton. Vi spelar också på Valborg, 1 maj och nationaldagen, berättar Rolf Gustavsson.
Många kända artister har samarbetat med musikkåren under åren. Sonja Stjernqvist, Gunhild Carling, Sanna Nielsen, Anne-Lie Rydé, Danne Stråhed och Anders Albhin är några i raden.

Den 14 oktober klockan 19 är det jubileumskonsert. Andreas Weise bjuder på låtar inspirerade av Frank Sinatra och Michael Bublé till ackompanjemang av stadsmusikkåren.
– Det finns ett antal biljetter kvar på balkongen, säger Rolf Gustavsson

×