Annons

Flex­i­bla kol­lek­tiv­av­tal bäst för ser­vi­ce­sek­torn

Opinion Att kol­lek­tiv­av­talen an­passas till dem som om­fattas av av­talen är ett ge­men­samt in­tres­se för fack och ar­bets­gi­va­re.
Opinion • Publicerad 27 september 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Al­me­ga, ar­bets­gi­var­or­ga­ni­sa­tion för en stor del av ser­vi­ce­sek­torn, håller fort­farande på med årets av­tals­rö­rel­se. Med 154 kol­lek­tiv­av­tal att för­handla om, näs­tan en fjär­de­del av alla landets kol­lek­tiv­av­tal, är det inte så kons­tigt att det drar ut på ti­den.

Or­ga­ni­sa­tionens vd Anna-Ka­rin Hatt be­sökte Mal­mö i går för att träffa ett bara två år gam­malt fö­re­tag i it-branschen med re­dan 70-ta­let an­ställda.

Annons

Hon är nöjd med årets av­tals­för­hand­lingar, trots att sju var­sel har kommit. Men in­get har lett till strids­åt­gärder.

Att det är god stä­mning mel­lan ar­bets­gi­va­re och fack­för­bund be­ror myc­ket på att för­ra årets stora kon­flikt­frå­ga, flexpensionsavtalen, lösts mel­lan de van­liga av­tals­för­hand­lingarna. Nu ska kol­lek­tiv­av­talen ut­vecklas un­der de tre år som lö­ne­av­talen gäller, för att an­passas så bra som möj­ligt till de oli­ka branscher som Al­me­ga om­fattar.

Att kol­lek­tiv­av­talen an­passas till dem som om­fattas av av­talen är ett ge­men­samt in­tres­se för fack och ar­bets­gi­va­re. De senaste åren har den fack­liga an­slutnings­graden minskat, sär­skilt bland ar­be­ta­rna.

Så Anna-Ka­rin Hatt är op­ti­mis­tisk om att nå fram till de 154 av­talen utan kon­flikt i år. Hon vill gär­na be­hålla mån­ga oli­ka av­tal, efter­som de ger den flexibilitet som fö­re­tagen ef­ter­frågar.

Det är vik­tigt för att ha en hög an­slutnings­grad och där­med den svens­ka mo­dellen ska be­hålla sin le­gi­ti­mi­tet.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons