Annons

Folk­om­röstningen kan för­sena Kur­di­stan

Opinion Ett fritt Kur­di­stan är helt be­roende av goda re­la­tioner med gran­narna efter­som landet inte kan få nå­gon egen kust.
Opinion • Publicerad 28 september 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Folk­om­röstningen i Iraks kur­diska del­ar hade ett gi­vet re­sul­tat – över­läg­sen över­vikt för ja till ett själv­stän­digt Kur­di­stan. Pro­blemet är bara att det ris­kerar att för­sena bil­dan­de av en själv­stän­dig stat sna­ra­re än dri­va på ut­vecklingen.

Som di­plo­maten Ing­mar Karlsson (tidigare ge­ne­ral­kon­sul i Is­tan­bul) pekar på i en ar­ti­kel i Tem­pus, har dagens ira­kiska Kur­di­stan stora de­mo­kra­tiska brister. Pre­si­dent Bar­za­ni väg­rar avgå en­ligt lagen och par­la­mentet har inte sam­man­trätt på flera år på grund av mot­sätt­ningar mel­lan par­tierna. Barzani utropade folk­om­röstningen för att rikta fo­kus på nå­got an­nat.

Annons

Kurdernas rätt till själv­be­stäm­man­de borde vara en själv­klar­het. Men re­dan ef­ter förs­ta världs­kriget svek stor­makterna löf­tena om ett eget land till kurderna. Istäl­let de­lades Kur­di­stan upp mel­lan Irak, Sy­ri­en, Iran och Tur­ki­et, när det be­segrade Os­manska ri­ket föll sam­man.

Ef­ter USA:s an­fall på Irak i bör­jan av 1990-ta­let och den flyg­förbuds­zon som USA pro­kla­merade över nor­ra Irak för att skydda kurderna ut­vecklades ett om­fattande kur­diskt själv­sty­re. Det fort­levde och för­stär­ktes ef­ter Sad­dam Hus­seins fall.

Nu ris­keras det­ta, om den ira­kiska cen­tral­re­ger­ingens hot om att ta kon­troll över flyg­platser och ol­je­käl­lor verk­ställs.

Dess­utom har själv­stän­dig­hets­kraven oroat både Iran och Tur­ki­et, som för­vägrar sina kur­diska folk­grupper det själv­sty­re som de kämpat sig till i Irak och är på väg att få i Sy­ri­en. Det gör att kurderna i Irak hotas också ut­ifrån.

Så trots de starka ar­gu­menten för ett fritt Kur­di­stan var det inte för­nuf­tigt att ut­lysa en folk­om­röstning. Ett fritt Kur­di­stan är helt be­roende av goda re­la­tioner med gran­narna efter­som landet inte kan få nå­gon egen kust. Därför måste förhandlingar föra frågan framåt stegvis.

Så Bar­za­ni borde tona ned re­to­riken och istäl­let åter­upp­rätta de­mo­kra­tin i del­re­pu­bliken Kur­di­stan.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons