Hässlehem bygger just nu 19 nya lägenheter mitt i stan, på den gamla Perrong 23-tomten. Inom kort kommer sökande att kunna anmäla intresse. Foto: Kristina Höjendal
FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/arkiv

Här kan man få köa i tre år för lägenhet

HÄSSLEHOLM Bostadsbristen är påtaglig i Hässleholm.
– För en större lägenhet i centralorten eller egentligen en stor lägenhet överhuvudtaget kan man få vänta i tre år, säger Hässlehems vd Stephan Persson.

Just nu bygger det kommunala bostadsbolaget 19 nya lägenheter på Lövgatan, mittemellan Stadsparken och Gallerian. Stephan Persson räknar med att intresset kommer att vara stort när marknadsföringen av tvåorna, treorna och fyrorna här drar igång under oktober månad.
– Är det inte ett stort intresse för dem, mitt i stan, så vet jag inte hur vi kommer vidare i Hässleholm, säger han.

Å andra sidan kommer hyrorna att ligga relativt högt. Den exakta nivån är inte satt men generellt brukar hyrorna i nybyggda hus hamna 50 procent högre än genomsnittet, enligt Hem & Hyra.
– Det är något av ett dilemma. Samhället säger ”bygg så löser vi bostadskrisen” men stora grupper har inte de ekonomiska förutsättningarna för att kunna hyra nyproduktion. Därför bygger det snarare på att andra kan hyra de nybyggda lägenheterna så att det blir en omflyttning mellan bostäder, konstaterar Stephan Persson.
Bolaget kommer att gå efter sin interna kölista när det blir möjligt att anmäla sitt intresse nu i oktober.
Inflytt beräknas kunna ske den 1 juli 2018.

Hässlehems bostadskö varierar i dag från tre månader till tre år.
– Det är väldigt spritt, beroende på var man vill bo, säger Stephan Persson.
Längst tid får man vänta om man vill ha en större lägenhet.
– Vi har mycket få stora fyror och femmor. Samtidigt finns det en hel del familjer som söker sådana.
Centrum är efterfrågat och likaså Tyringe och Vittsjö, vilket beror på att där legat stora asylboenden varifrån folk nu vill hitta en egen bostad.
– Men i Sösdala, på Hanåsvägen, har vi en lägenhet som vi inte lyckats få uthyrd på sju månader. En tvåa med rimlig hyra, byggd på 90-talet, i och för sig seniorboende för dem som är 60 plus, förklarar Stephan Persson som är förvånad över att ingen nappat.

Det kommunala bostadsbolaget bygger inom kort även nio parhus med totalt 18 marklägenheter i Finjasjöpark, på en slänt ner mot sjön.
Men det räcker inte för att leva upp till kravet från kommunfullmäktige: 50 nya bostäder under 2017 och lika många 2018. Det uppdraget är omöjligt, enligt Stephan Persson:
– Det blir långa ledtider eftersom vi saknar planer. Det hade behövts fler färdiga detaljplaner.

Bostadsläget
Almquist Fastighetsförvaltning, med 340 lägenheter i Hässleholm och Tyringe, har i dagsläget ingenting ledigt.
Norén Fastigheter AB – med ett bestånd på 1 100 lägenheter – har en ledig bostad. Det är en trea på Göingegatan i Hässleholm med en hyra på 5 240 kronor i månaden.
Svenska Hus AB har två större lägenheter lediga i Hässleholm från och med årsskiftet, den ena på Drottninggatan och den andra på Godtemplaregatan. De kostar 9 742 respektive 6 347 kroor i månaden.

×