Ingvar Albihn, 48, får Hässleholms kulturpris 2017. – Fantastiskt men överraskande, säger Ingvar till Norra Skåne. FOTO: MAJA ÖGREN ANDERSSON

Ingvar Albihn får kulturpriset

HÄSSLEHOLM Kyrkomusikern och körledaren Ingvar Albihn får Hässleholms kulturpris 2017.

Det bestämde kulturnämnden på onsdagskvällen.
Ingvar Albihn, 48, får priset för sitt sätt att sprida musikens budskap och ”sätta Hässleholm på kartan i körsammanhang”.

Hur känns det?
– Mycket bra samtidigt som jag är överraskad. Jag var inte alls beredd på det här, berättar Ingvar när Norra Skåne ringer upp på torsdagsmorgonen.
Ingvar är kyrkomusiker i Tyringe pastorat och välkänd dirigent i Hesslekören sedan många år.
Ingvar Albihn har främst gjort sig ett namn i bygden som körledare och dirigent. Men det var inte så han började sin musikaliska bana.
– Jag är en kyrkorgelnörd. Jag slösade bort min ungdom på orgelläktaren. Kyrkorgel är fantastiskt instrument men ensamt och som kräver mycket arbete och tid. När jag började jobba höll jag på att bli knäpp, jag träffade knappt folk. När jag fick en tjänst i Norra Mellby ingick kören och då märkte jag att det var mycket roligare, berättar Ingvar.

Hur går du vidare nu?
– Jag har en massa planer men inget som tagit form ännu. När det gäller Hesslekören hoppas jag att vi kan fortsätta sälja lika många biljetter till vår fantastiska julkonsert. För de övriga körerna är det nyrekryteringen som är utmaningen.

Hur ska du använda prissumman på 20 000 kronor?
– Det har jag inte tänkt på ännu. Som husägare finns det alltid hål att stoppa i, men något firande ska det väl också bli, säger Ingvar Albihn.
Priset delas ut på Hässleholms galakväll den 17 november i kulturhuset.

×