Annons

Sam­ma pro­pa­gan­da nu som på 1970-ta­let

Opinion Folket i Bild/Kul­tur­front bil­dades som fö­re­ning 1971. Då startade ock­så tid­ningen.
Opinion • Publicerad 28 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Folket i Bild/Kul­tur­front bil­dades som fö­re­ning 1971. Då startade ock­så tid­ningen med sam­ma namn med pa­rollerna antiimperialism, för en folkets kul­tur och för tryck- och ytt­ran­de­fri­het.

Det var mitt un­der Vi­et­nam­kri­get och då var kri­tiken mot USA högst be­fo­gad, även om den i just FiB/Kul­tur­front var allt­för pro­pa­gan­dis­tisk. Men re­dan då fanns ibland prin­ci­pi­ellt in­tres­santa ar­ti­klar om tryck­fri­heten.

Annons

Tid­skriften finns fort­farande, upp­täckte jag vid ett be­sök i en väl­sor­te­rad Press­by­rå­ki­osk. Pa­rollerna är de­sam­ma och, fak­tiskt, in­ne­hållet känns ock­så igen. Till och med den på 1970-ta­let do­mi­nerande skri­benten Jan Myr­dal skriver fort­farande i tid­ningen.

Ar­ti­keln på te­mat ytt­ran­de­fri­het, en in­ter­vju med tryck­fri­hets­ex­perten Nils Func­ke, är in­tres­sant. Det är ock­så re­por­ta­get från Häss­le­holm där att SD släppts in i maktens cir­klar upp­märk­sammas.

Mer de­pri­me­ran­de är att blind­heten när det gäller auk­to­ri­tära re­gimer som ses som kom­mu­nis­tiska el­ler som anti-USA.

I en ar­ti­kel rap­por­terar Chris­ter Lund­gren, med­lem i tid­ningens re­dak­tions­kom­mit­té, från ett be­sök i Nord­ko­rea. Maken till se­lek­tivt se­en­de får man leta ef­ter. Där ef­ter­lyses inte ytt­ran­de­fri­het.

Kon­ten­tan av ar­ti­keln är me­ningen: ”Fem år med Kim Jong Un vid makten har varit fem år av snabb ut­veckling.”

Det är inte jour­na­li­stik, det är pro­pa­gan­da – men det ryms ju ock­så inom tryck­fri­hetens ramar.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons