Annons

Ont om tid för kommunerna

OSBY/ÖSTRA GÖINGE Den nya lagen tvingar kommunerna att snabbt försöka plocka fram de nödvändiga verktygen för att kunna hjälpa personer med spelmissbruk. Ett samarbete inom Skåne Nordost är en väg att gå.
Östra Göinge • Publicerad 29 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det kan tänkas bli ett samarbete. Vi tittar på många olika spår, säger Roger Johansson, förvaltningschef i Osby kommun.

Till årsskiftet ska kommunerna enligt lag kunna hjälpa personer med spelproblem och för att kunna hantera den nya situationen är ett samarbete tänkbart. Fortfarande är det dock en hel del frågetecken som måste rätas ut.

Annons

– Vi brukar försöka hjälpas åt och har en bra tradition av att jobba ihop. Men vi har inget konkret än, säger Peter Sonnsjö, verksamhetschef inom vuxenvården i Kristianstad.

Kommunerna i nordost samarbetar redan när det gäller stöd och hjälp för missbrukare och Jonas Rydberg, kommunchef i Östra Göinge, ser positivt på ett samarbete även i den här frågan.

– Det tittas på hur vi ska ta oss an uppgiften på bästa sätt och det är bra om vi kan hitta en gemensam lösning, säger han och påpekar att han gärna ser att Kristianstad som största kommun tar täten i arbetet.

Peter Sonnsjö berättar att det arbetas med frågan, men tiden är knapp.

– En stor del är kompetenshöjning till all personal, säger han och berättar att det i Kristianstad även finns budgeterat för en behandlingsterapeut som ska jobba med personer som har spelproblem.

Hur övriga kommuner i nordost, inklusive Osby och Östra Göinge, eventuellt ska ta del av insatserna är inte klart. Det kan bli aktuellt att köpa in tjänster av Kristianstad.

Sonnsjö påpekar att det kan dröja innan allt är på plats.

– Vi kommer inte att ha allt på benen den förste januari, säger han.

– Regionen har ju också ett stort ansvar här, påpekar Sonnsjö.

Hur många som faktiskt kommer att söka hjälp och stöd för sina spelproblem är också svårt att förutse.

Annons

– Tyvärr sker ju mycket missbruk i det dolda, de allra flesta fallen kommer inte upp till ytan, säger Jonas Rydberg.

FAKTA/Nya lag

Från och med den 1 januari 2018 ingår problem med spel om pengar i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommuner och landsting ska förebygga spelproblem samt erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar.

Personer med spelproblem får samma rätt till stöd och hjälp som personer med alkohol- och drogproblem.

Lagändringen ska även innebära en förstärkning av barns rättigheter. Kommuner ska aktivt motverka att barn och unga spelar om pengar. Barn som bor med vuxna som är spelmissbrukare ska av hälso- och sjukvården få information, råd och stöd.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons