Annons

Ba­ga­tell­er ska inte leda till utvisning

Opinion Vik­tigast blir att Migrationsverket ska göra en hel­hets­be­döm­ning och be­döma om ut­vis­ning står i pro­por­tion till det be­gångna miss­taget.
Opinion • Publicerad 30 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett stort an­tal kom­pe­tenta per­soner med ar­be­te se­dan länge har den senaste ti­den fått be­sked av Migrationsverket att de inte får fort­satt ar­bets­till­stånd och måste lämna Sve­ri­ge. Or­saken är ba­ga­tell­ar­tade miss­tag som nu­va­ran­de el­ler ti­digare (!) ar­bets­gi­va­re gjort. Senast hotas en per­son av ut­vis­ning där­för att Migrationsverket tyc­ker han bor i en för li­ten lä­gen­het.

De allt fler upp­rörande ut­vis­ningarna har fått Alliansen att krä­va änd­ringar i lag­stiftningen så Migrationsverket inte kan fort­sätta sin orim­liga til­lämpning av re­gel­verket. När re­ger­ingen för­halat frå­gan och inte kommit med till­räck­ligt tyd­liga för­slag lade Alliansen fram ett eget för­slag till riks­dagen. Nu har S och MP ställt sig bak­om det­ta och det kommer allt­så att dri­vas ige­nom. Från den 1 de­cem­ber kommer nya re­gler att gälla.

Annons

Vik­tigast blir att Migrationsverket ska göra en hel­hets­be­döm­ning och be­döma om ut­vis­ning står i pro­por­tion till det be­gångna miss­taget. Det bör stoppa de flesta ut­vis­ningar av ut­ländska ex­perter och an­nan ar­bets­kraft som har stor be­ty­del­se för fö­re­tagen.

Att op­po­si­tionen läg­ger kon­kreta lag­för­slag i riks­dagen som får ma­jo­ri­tet är yt­terst ovan­ligt lik­som att re­ger­ingen ställer sig bak­om op­po­si­tions­för­slag. I den här frå­gan är det av stor be­ty­del­se för mån­ga.

Den som främst är att tac­ka för för­ändringen är Cen­terns Jo­han­na Jönsson som en­ga­gerat sig för och lyc­kats få ma­jo­ri­tet i ut­skottet.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons