Harald Hamrell under inspelningen av Vår tid är nu. Foto: Johan Paulin /SVT

”Vi blandar sött och salt, så som livet oftast är”

Med tjugo avsnitt inspelade redan innan det första har sänts är Vår tid är nu SVT:s största tv-seriesatsning någonsin. På måndag är det premiär och då handlar det om att synas i det stora tv-serieutbudet.
– Man måste våga ta plats och så handlar om att beröra, berör man publiken så kan man också berätta så att de lyssnar, säger seriens huvudregissör Harald Hamrell.

Harald Hamrell om …
… varför svenska tv-serier blivit så stora utomlands: ”Vi är verkligen på en gyllene våg just nu vad gäller både tv-serier och svenska skådespelare som det går bra för. Vi satt på ett seminarium i Montreal och pratade om det och kom fram till att nyckeln förmodligen är att vi är glokala – globala i vårt berättande men lokala i smaken.”
… hur det är att vara en del av det svenska tv-serieframgångarna: ”Jag var huvudregissör och startade upp Äkta människor som sålts till över 50 länder, gjorts som remake och jag har fått föreläsa på utländska universitet och då förstår man verkligen hur uppskattade vi är. Det är fantastiskt och man känner sig otroligt privilegierad och ödmjuk att få vara en del av detta. Jag höll på med superåttafilm som liten parvel och nu har man betalt för att hålla på med sin hobby.”

Beck, Arne Dahl, Äkta människor, Fröken Friman – regissören Harald Hamrell har en gedigen erfarenhet av svenska tv-serier och tvekade inte att bli huvudregissör för SVT:s familjekrönika Vår tid är nu.
– Det är svårt att tacka nej till SVT:s största satsning, säger han med ett stort skratt. Men dels har jag jobbat med Ulf Kvensler (manusförfattare, reds. anm.) i tv-serien Om Stig Petrés hemlighet och han är jättebra. Och dels är den här tiden inte så berättad förut – här öppnar sig ett nytt område som betytt så mycket för hur Sverige omdanades, den svenska folkhemmets framväxt så det var en otroligt intressant att berätta om. Sedan var det intressant att få följa karaktärer över så här lång tid och så miljön, jag kunde inte så mycket om det här med restaurangmiljö så det var kul att ta tag i.

Harald Hamrell kände också en personlig koppling till tidsperioden som Vår tid är nu utspelas under och till de förändringar som den innebar, inte minst vad gäller kvinnors rättigheter.
– Min mamma var ju Sonja Lyttkens som var första kvinnan att inneha en lektorstjänst i matematik vid ett svenskt universite, berättar han. Hon var också en av dem som drev igenom avskaffandet av sambeskattning. Det är lätt att glömma allt det som kvinnor kämpat för och därför är det viktigt att berätta om den här tiden. Vår tid är nu handlar bland annat om kvinnor i arbetslivet, att föda barn som ogift och att ha en sexuell läggning som inte är accepterad.

När Harald Hamrell kom in i arbetet med Vår tid är nu var bara ett avsnitt färdigskrivet. Sedan dess har det varit två och halvt år av allt från noggrann casting till uppbyggnaden av hela den restaurang där allt utspelas.
– Vi skulle bygga upp hela restaurangdelen som är 250 kvadratmeter med varmkök, kallkök, konditorsbit, serveringsgången och så den fina restaurangmatsalen. Då har man också alla klasskillnader i scenografin. Det var otroligt kul att göra, att skapa en miljö som man kan variera och göra spännande under alla avsnitt.
– Sedan var castingen också så viktig. Vissa skådespelare är namnkunnig men några är nya och det var spännande att hitta dem och den där känslan när man hittar rätt är otroligt rolig. Och så vill man testa kärleksrelationerna – framförallt den mellan Hedda Stiernstedt som Nina och Charlie Gustafsson som Calle. När det handlar om kärlek måste man tro på att skådespelarna är kära. Och jag måste säga att vi har en fantastisk ensemble som jag är så stolt över.

Gång på gång under vårt samtal återkommer Harald Hamrell till hur roligt arbetet med Vår tid är nu har varit.
– Klart att vissa dagar är tyngre än andra men det är viktigt att komma ihåg att det här inte är ett sprintlopp utan maraton och det ska vara en bra nivå hela tiden. Man vill att alla detaljer ska vara bra men man måste se till helheten. Men vilket roligt projekt det har varit, att få kliva in i en sådan värld.

Vad var den största utmaningen?
– Att få karaktärerna att åldras över tid och få alla delar av restaurangarbetet trovärdigt. Skådespelarna har till exempel fått gå restaurang- och kockskola.

I regiarbetet har Harald Hamrell samarbetat med ytterligare tre regissörer – Molly Hartleb, Anna Zackrisson och Andrea Östlund. Som huvudregissör är han den som sätter tonen genom att regissera de första avsnitten
– Sedan skrev vi också en slags vision för hur det ska gestaltas, berättar han. Då finns det en grund. Samtidigt ska de andra inte göra exakta kopior, man går in med sitt men inom ramen, det får inte kännas som att man tittar på en annan tv-serie. Det handlar om frihet under ansvar.

På måndag är det premiär för Vår tid är nu och dags att ta upp konkurrensen med det enorma utbudet av tv-serier som finns i dag. Harald Hamrell menar att man sticker ut genom att ta plats och att beröra.
– Berör man publiken så kan man också berätta så folk lyssnar. Och det finns också en massa livsöden i vår berättelse som är väldigt starka och berörande och så finns det också mycket humor. Vi blandar sött och salt, humor och allvar så som livet oftast är.

Harald Hamrell om …
… varför svenska tv-serier blivit så stora utomlands: ”Vi är verkligen på en gyllene våg just nu vad gäller både tv-serier och svenska skådespelare som det går bra för. Vi satt på ett seminarium i Montreal och pratade om det och kom fram till att nyckeln förmodligen är att vi är glokala – globala i vårt berättande men lokala i smaken.”
… hur det är att vara en del av det svenska tv-serieframgångarna: ”Jag var huvudregissör och startade upp Äkta människor som sålts till över 50 länder, gjorts som remake och jag har fått föreläsa på utländska universitet och då förstår man verkligen hur uppskattade vi är. Det är fantastiskt och man känner sig otroligt privilegierad och ödmjuk att få vara en del av detta. Jag höll på med superåttafilm som liten parvel och nu har man betalt för att hålla på med sin hobby.”

×