David Lagercrantz. Foto: Cato Lein
Denise Mina. Foto: Neil Donaldsson

Från Millennium till skotsk seriemördare

Deckarspalten Det börjar med en besvikelse och landar i en fantastisk Glasgowskildring. I veckans deckarspalt har Gunilla Wedding läst David Lagercrantz hajpade Mannen som sökte sin skugga och Denise Minas Långt fall.

En stor besvikelse. Så kan jag snabbt sammanfatta David Lagercrantz nya Millenniumbok Mannen som sökte sin skugga (Norstedts).
När David Lagercrantz första Millenniumbok, Det som inte dödar oss, kom läste jag den med nyfikenhet på grund av min respekt för Lagercrantz eget författarskap men också med skepsis eftersom han på detta sätt blivit en del av hela Millenniumcirkusen.
Efteråt fick jag erkänna att i en värld av remakes och fan fiction så var det här ändå riktigt lyckat. Lagercrantz känsla för att skildra människor som inte passar in gifte sig fint med samma förmåga hos Stieg Larsson och skildringen av vänskapen mellan Salander och den autistiska pojken August blev bokens centrum och styrka och mitt slutbetyg att Lagercrantz åstadkommit en lyckad fan fiction med respekt för Stieg Larssons verk.

Inledningsvis är jag därför också betydligt mer förväntansfull inför tvåan och fångas också av intrigen som rör sig i tvillingforskningens smått obehagliga landskap och med den eviga frågan om arv och miljö i centrum.
Allt börjar med att Lisbeth Salander befinner sig som intagen på kvinnofängelset Flodberga som konsekvens av sitt agerande i förra boken. Där finner hon sig ganska väl tillrätta bortsett från att fängelsets informella ledare, den stentuffa Benito Andersson, gör sitt bästa för att provocera henne.
Så får Lisbeth besök av sin vän advokaten Holger Palmgren som kommit över dokument som verkar ge ny kunskap kring övergreppen som begicks mot henne i barndomen och också kopplar dem till forskning som hon inte känt till tidigare. En forskning där även en välkänd finansman, Leo Mannheimer, verkar ha ingått. Lisbeth Salander, Mikael Blomkvist och Holger Palmgren gräver vidare samtidigt som en urladdning närma sig mellan Lisbeth och Benito.

Någonstans här, en bra bit in i intrigbygget tappar David Lagercrantz energin. Handlingen bara rullar på ganska oengagerat och inte minsta möjlighet till fördjupning av några av de inblandade ges. En del känner vi sedan tidigare och kan bygga på själva men Benito Andersson och andra bovar är så grovt skissade att de blir smått löjligt ondsinta.
Och sorgligt nog tycks också Lisbeth Salander ha förlorat allt det liv Lagercrantz klarade att ge henne sist – kanske tack vare relationen med August. När den stora upplösningen närmar sig blir det bara en torftiga redovisning och sammanfattning av vem som slår vem, vem som säger vad och hur allt hänger ihop.
Jag hade svårt att hålla intresset uppe rakt igenom Mannen som sökte sin skugga och frågan är om Lagercrantz redan har tröttnat på Stieg Larsson universum? Om han längtar efter sitt eget? Slutet antyder dock att det blir mer och det känns inte alls som något att se fram emot.

Något helt annat i deckarväg är skotska Denise Minas senaste bok Långt fall (Forum). Här har Mina skrivit en roman baserad på ett verkligt rättsfall – seriemördaren Peter Manuel som dömdes för totalt sju mord och 1958 var en av de sista som avrättades i Skottland
Denisa Mina följer Manuel och affärsmannen William Watt under en blöt decembernatt i Glasgow 1957. Watt har just frikänts för morden på sin fru, dotter och svägerska men är fortfarande misstänkt. Peter Manuel kontaktar honom och säger sig veta vem mördaren är. Det blir en märklig natt full av lögner, halva sanningar, sprit och oväntade möten.
Allra mest fascinerande i denna annorlunda kriminalroman är samtidigt Denise Minas fullständigt fantastiska porträtt av 50-talets Glasgow.

På sätt och vis är Långt fall en ovanlig Denise Mina-bok eftersom den baseras på verkligheten och dessutom nästan bara har män i centrum för handlingen. Samtidigt är Långt fall också en typisk och konsekvent Mina-bok eftersom hon genom sina tre olika deckarserier (Garnethill-serien, Paddy Meehan-serien och Alex Morrow-serien) och även den fristående Det heligaste gett läsarna pusselbitar till sin hemstad Glasgow från olika perioder och ur olika perspektiv.
Sammantaget ger Denise Minas böcker en spännande bild av en stad i stor förändring, en stad som går från sliten arbetarstad till finansiellt centrum i Skottland och lockande turistmål med spännande musikscen intressant arkitektur.
Med Långt fall får den stadsbilden en djupare historisk bakgrund. Samtidigt kan jag inte hjälpa att jag nu längtar efter en ny Alex Morrow-bok. Eller ännu hellre en ny Paddy Meehan.

×